Nieuws

Museale karakter GeoFort onvoldoende: geen Rijkssubsidie naar Herwijnen

GeoFort Herwijnen
Het GeoFort krijgt, als het aan de Raad voor Cultuur ligt, geen subsidie uit Den Haag. De stichting had gevraagd om 350.000 euro. © Omroep Gelderland
HERWIJNEN - Het GeoFort krijgt, als het aan de Raad voor Cultuur ligt, geen subsidie uit Den Haag. De stichting had gevraagd om 350.000 euro.
De Raad ziet het Fort vooral als een educatief science center dat tot doel heeft kinderen en jongeren kennis te laten maken met de geo-wereld.
GeoFort is een educatieve attractie op een fort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie op het gebied van cartografie en navigatie. Op GeoFort maakt de bezoeker kennis met oude en nieuwe geotechnieken in de GeoExperience, het ‘intelligent’ doolhof en de Vleermuisspeurtuin.
De raad vindt de museumcollectie te summier. In haar advies aan de regering schrijft de Raad voor Cultuur dat GeoFort een uitgebreid educatief programma heeft, maar het aanbod specifiek gericht op erfgoed vindt de raad te mager.

Slot Loevestein

Slot Loevestein bij Poederoijen had gevraagd om een subsidiebedrag van 4 ton, maar krijgt, als het aan de Raad ligt, ook geen geld. Helemaal nul op het rekest krijgt het kasteel niet: De raad wil dat Slot Loevestein zijn 'profiel aanscherpt'.
Met een nieuw activiteitenplan en een sluitende begroting maakt Loevensteijn nog kans op een bedrag van ruim 82 duizend euro.
Andere culturele instellingen/musea in onze provincie die wél voor een Rijkssubsidie in aanmerking komen zijn:
  • Theatergroep Kwatta: 585.000 euro
  • Kröller-Müller Museum: ruim 1,6 miljoen euro
  • Dansgezelschap Introdans: ruim 2,8 miljoen euro
  • Toneelgroep Oostpool: ruim 2,6 miljoen euro
  • De Nieuwe Oost, interdisciplinair productiehuis: 500.000 euro
  • Paleis het Loo: ruim 2,9 miljoen euro
  • Nationaal Museum van Wereldculturen (Afrikamuseum): ruim 10 miljoen euro
Het Nederlands Openluchtmuseum had gevraagd om een subsidiebedrag van ruim 5,9 miljoen. De Raad voor de Cultuur wijst voorlopig 4,9 miljoen toe. Het museum moet een beter activiteitenplan inleveren en kan daarna alsnog aanspraak maken op bijna 8 ton.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!