Nieuws

Moestuinmuur Willem III in Wageningen wordt gerestaureerd

Zo zag de tuinmuur eruit voor de restauraties
De restauratie van het tweede deel van de historische tuinmuur van de voormalige moestuin van Koning Willem III begint vandaag. Het eerste deel is afgelopen jaar al gerestaureerd.
WAGENINGEN - De restauratie van het tweede deel van de historische tuinmuur van de voormalige moestuin van Koning Willem III begint vandaag. Het eerste deel is afgelopen jaar al gerestaureerd.
Allereerst breken vrijwilligers de muur af. Stenen die hergebruikt kunnen worden, worden schoongemaakt. Na de zomer bouwen de leerling-metselaars van bouwopleiding ReVaBo de muur weer op. 
Verslaggever Marc Loeven werkt mee:

Middeleeuwse roots op landgoed

De moestuin ligt op landgoed Oranje Nassau's Oord. Dat terrein is eigendom van Zinzia Zorggroep. Er staat nu een verpleeghuis, maar de geschiedenis van het landgoed gaat terug tot de middeleeuwen. Tot in de achttiende eeuw stond er een kasteel in het beekdal, kasteel Grunsfoort. In de negentiende eeuw werd het paleis van Willem III gebouwd, ten westen daarvan. Hij schonk het landgoed aan zijn vrouw en die liet naast het paleis het eerste sanatorium van Nederland bouwen. Dat is het huidige verpleeghuis Oranje Nassau's Oord. Het paleis is er niet meer. Dat raakte in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en is daarna afgebroken. 
Muur van de moestuin van Willem III is in 2018 klaar: