Nieuws

Waarom vieren we eigenlijk Pinksteren?

Het is Pinksteren. Voor de één is het een belangrijke gebeurtenis en voor de ander is het vooral een dagje extra vrij. Maar wat vieren we eigenlijk met Pinksteren en waarom is er zelfs een Tweede Pinksterdag?
ARNHEM - Het is Pinksteren. Voor de één is het een belangrijke gebeurtenis en voor de ander is het vooral een dagje extra vrij. Maar wat vieren we eigenlijk met Pinksteren en waarom is er zelfs een Tweede Pinksterdag?
Met Pinksteren herdenken christenen de komst van de Heilige Geest. Ook wordt het vaak omschreven als het begin van de kerk. Tijdens Pinksteren daalde de Heilige Geest neer op de apostelen die in allerlei talen vertelden over het leven van Jezus.
Jezus was kort daarvoor opgestegen naar de Hemel (Hemelvaart) nadat hij was opgestaan uit de dood (Pasen). Toen Jezus opsteeg beloofde hij zijn apostelen dat zij niet alleen zouden blijven. Tien dagen later kwam daar de Heilige Geest. 

Acht dagen Pinksteren

Maar waarom is er dan die Tweede Pinksterdag? Ook daarbij is een belangrijke rol voor de kerk weggelegd. De katholieke kerk voegde extra dagen toe aan de belangrijke christelijke feesten (Kerst, Pasen, Pinksteren). Daardoor werd er meer gewicht aan de feesten gegeven. Volgens het Meertens Instituut konden die feesten in sommige gevallen wel acht dagen duren. Zolang is het inmiddels allang niet meer, we doen het nu met twee dagen per feest. In 1815 werden de 'tweede' dagen officieel vastgelegd als vrije dagen. 
Die extra dag vrij is natuurlijk erg fijn. Het is ook aan te raden het er van te nemen want voorlopig is het de laatste officiële vrije dag. De volgende is pas weer bij kerst.