Nieuws

Zijn er wel genoeg gladiolen tijdens de honderdste wandelvierdaagse in Nijmegen?

STEENDEREN - Door de kou groeien gladiolen minder snel. Volgens bollenboer Jos Sloot uit Steenderen, ook wel bekend van het KRO-programma Boer Zoekt Vrouw, staan de planten nagenoeg stil door het koele weer dit pinksterweekend. Sloot hoopt op meer zon en vreest anders voor minder gladiolen rond de wandelvierdaagse in Nijmegen.
'Het wisselvallige weer is absoluut niet gunstig', herhaalt Sloot. 'We hebben een later voorjaar en dat merk je bij alle gewassen. Het is een natuurproduct en gladiolen hebben honderd dagen nodig van het planten tot de bloei.' De kans is daarom groot dat er rond de Vierdaagse schaarste is. 'En dus zal de prijs van de gladiool stijgen.'

Fris en fruitig

'Op zich staan de gladiolen er fris en fruitig bij. Maar de planten staan nu zo goed als stil', zegt Sloot terwijl hij wijst naar de gladiolen op zijn akker. Vorige week, toen het uitstekend weer was. groeiden ze zo'n vier centimeter per dag. 'We hebben zon nodig.'
De gladiool wordt ook wel een zwaardlelie genoemd. De bloem wordt traditiegetrouw uitgedeeld tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. De gladiool staat symbool voor strijd.

Dol op Dycke

Bollenboer Jos Sloot werd landelijk bekend door zijn deelname aan het programma Boer Zoekt Vrouw. Daar heeft hij zijn Dycke ontmoet. 'Zij bepaalt ook de kleuren van de gladiolen. Ze is echt een bloemenvrouwtje', aldus de Achterhoekse boer.