Nieuws

Verhalen over mythische spin gevierd in Openlucht Museum Arnhem

ARNHEM - De verteltraditie over de mythische spin Anansi wordt immaterieel cultureel erfgoed. Om dat te vieren hebben zaterdag verhalenvertellers de Caraïbische en Surinaamse vertellingen voordragen in het Openluchtmuseum Arnhem.
Anansi is een gehaaide spin die zijn doelen bereikt door andere dieren te slim af te zijn. De verhalen komen oorspronkelijk uit West-Afrika, maar door de slavenhandel en kolonisatie zijn de vertellingen ook in Nederland terecht gekomen.

Dynamische verhalen

Anansi wordt ook wel Kompa Nanzi of Kwaku Ananse genoemd. Het Openluchtmuseum heeft 25 vrijwillige verhalenvertellers opgeleid om bij een speciaal geplante boom de verhalen door te geven.
De verhalen staan niet vast. Vroeger werden ze bijvoorbeeld vaak gebruikt om de Nederlandse slavenhouders belachelijk te maken. Tegenwoordig kan de spin ook op inburgeringscursus gaan of met het vliegtuig reizen.

Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed

De verteltraditie is opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het is de zesde multiculturele traditie die daarin wordt vermeld. In totaal staan 93 tradities op de lijst. Bij de boom in het Openluchtmuseum vieren verhalenvertellers zaterdagmiddag de opname in de inventaris.