Nieuws

Politie zet leden rechtse groepering uit wijk Veldhuizen in Ede

EDE - De politie verwijderde vrijdagavond drie groepjes van de rechtse groepering DSDA (Dutch Self Defence Army) uit de Edese wijk Veldhuizen. Het ging om drie groepjes van drie mensen.
In ieder geval één van de groepjes deed flyers in de bus. De politie greep in, terwijl het in de wijk op dat moment rustig was.Na een dringend verzoek van de politie vertrokken de leden van de groepering. Het ging allemaal om mensen van buiten Ede. Er is niemand aangehouden.

Onrust door Marokkaanse relschoppers

Het is al enige tijd onrustig in de wijk door een tiental Marokkaanse relschoppers die onder meer auto's in de brand staken. Er is sinds kort veel politie in de wijk en er is een samenscholingsverbod van kracht. Daardoor was het de afgelopen dagen relatief rustig in de wijk.
De leden van DSDA hadden bewust gekozen voor groepjes van drie mensen vanwege het samenscholingsverbod.

Buurtwacht in Ede

Het lokale initiatief Ede Veilig had eerder aangekondigd om vrijdagavond met een buurtwacht te patrouilleren in de wijk. Agenten gingen bij de initiatiefnemers langs de deur en belden ze op om te wijzen op de noodverordening in de wijk. De politie en de burgemeester waren juist bang dat de buurtwacht nieuwe onrust zou veroorzaken.
Of er naast de leden van de rechtse groepering ook een buurtwacht in de wijk actief was, is niet duidelijk.