Nieuws

Muziek luisteren, oogjes dicht en snaveltjes toe! Slaap lekker....

NIJMEGEN - Het was een bijzondere nacht voor de zeventig bezoekers in het Nijmeegse concertgebouw De Vereeniging. De muziekliefhebbers zaten namelijk niet in een stoel maar mochten liggend in een bed luisteren naar de muziek. Speciaal daarvoor waren zeventig bedden op het podium geplaatst.
De muziek kwam van de gerenommeerde fagottist Bram van Sambeek. Samen met het Navarra String Quartet, verzorgde hij een slaapconcert midden tussen die bedden in. De bezoekers moesten zelf een slaapzak en een kussen meenemen en mochten dus overnachten in de grote zaal van De Vereeniging.
Het concert begon om kwart voor elf gisteravond. Na een uurtje stopte Van Sambeek met spelen en maakte hij de bezoekers de volgende ochtend wakker. Na dat tweede concertdeel kreeg iedereen een ontbijt.

Stoelen eruit en bedden erin

Voor programmeur Masa Spaan van De Vereeniging is het slaapconcert een spannend experiment, bedoeld om een nieuw publiek voor klassieke muziek te trekken. 'Dit seizoen hebben we voor het eerst twintig extra concerten in De Vereeniging, die anders zijn. Meer levendig. De stoelen gaan uit de zaal, de musici staan in het midden en er is soms mooi licht.'
De jonge fagottist Bram van Sambeek heeft met enkele artistieke medestanders al meer van die experimenten ontwikkeld. Zo speelde hij onder meer bij Radio Kootwijk midden op de Veluwe.
Het programma van gisteravond startte niet meteen met een slaapverwekkend stuk. 'Dreams and Prayers van Golijov is nog heel intens en vrolijk. Er zitten grote tegenstellingen in, bezoekers moeten er nog flink naar luisteren. Zo maak ik ze ook een beetje moe', aldus Van Sambeek.
Na onder meer La Notte van Vivaldi werkt Van Sambeek al langzaam toe naar de ultiem rustige finale: Taveners The last sleep of the virgin. Van Sambeek: 'Volgens deskundigen is het laatste moment voor het in slaap vallen het meest bijzonder. Dat schemermoment van waken en slapen is cruciaal om naar muziek te luisteren.'

Wakker schrikken

Dat het werkt, weet Van Sambeek inmiddels, want in het najaar van 2015 verzorgde hij al een slaapconcert in Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.
'Mensen vallen inderdaad in slaap. Ik lag die nacht tussen het publiek omdat ik me verantwoordelijk voelde. Daarom heb ik niet zo best geslapen. Ik schrok uiteindelijk zelf wakker toen het ensemble plotseling het eerste nummer van het ontwaakconcert inzette. In Nijmegen ga ik ergens anders liggen.'