Nieuws

Woonzorgcentrum Voorthuizen haalt met eigen 'dorpsplein' de buitenwereld naar binnen

VOORTHUIZEN - Geen woonzorgcentrum waar weinig te beleven valt, maar een levendig dorp in het klein. Met de vestiging van de bibliotheek en een oefenruimte voor fysiotherapie heeft woonzorgcentrum Nieuw Avondrust in Voorthuizen de buitenwereld naar binnen gehaald.
Zowel de dorpsbewoners als de bewoners van Nieuw Avondrust maken gebruik van de bibliotheek en het fysiotherapiecentrum. Daarnaast is het 'dorpsplein' een ontmoetingsplek geworden. De bezoekers zorgen voor meer reuring; Ouders met kinderen die boeken lenen, bezoekers die een kop koffie komen drinken of een biljartje leggen, het koor met dorpsbewoners en bewoners van het woonzorgcentrum dat er repeteert. 

Bewoners blij met eigen dorpsplein

Voor de minder mobiele bewoners van het woonzorgcentrum is het handig dat de voorzieningen binnen handbereik zijn. Els van Huizen, die in een aanleunwoning woont, is na een val aan het revalideren. Ze gaat wekelijks sporten in het gloednieuwe beweegcentrum. 'Het is een uitkomst dat ik nu zo dichtbij terecht kan. Eerst moest ik naar het centrum van Voorthuizen, maar dat was lastig omdat ik niet met de auto of fiets weg kan.' 

'Zorg en welzijn blijft op peil ondanks bezuinigingen'

Volgens Els van Daal van Zorggroep ENA, waar Nieuw Avondrust onder valt, maakt het 'dorpsplein' het ook mogelijk om de zorg en welzijn ondanks de bezuinigingen in de zorg op peil te houden. 'Het woonzorgcentrum had ruimte over, de bibliotheek en de fysiotherapeuten hadden juist ruimte nodig. Door die onder te brengen in het centrum, blijft het aanbod in huis. En omdat de zorggroep deze voorzieningen niet zelf hoeft te exploiteren, is er ook een bezuiniging gerealiseerd.' Het Voorthuizense concept kan rekenen op belangstelling van andere woonzorgcentra en gemeenten. Mogelijk dat er dus meer 'dorpen in het klein' in verzorgings- en/of verpleeghuizen gaan komen.