Instellingen

Actievoerders twijfelen over buurtwacht in Edese wijk Veldhuizen: 'Boete van 5000 euro dreigt'

Een demonstratie vorige week in Veldhuizen
De rechtse actiegroep Identitair Verzet, die deze vrijdagavond wil meelopen in een burgerpatrouille in de Edese wijk Veldhuizen, is gewaarschuwd door de politie. De politie wees op het noodbevel en het samenscholingsverbod in de wijk en de 5000 euro boete bij overschrijding hiervan.

EDE - De rechtse actiegroep Identitair Verzet, die deze vrijdagavond wil meelopen in een burgerpatrouille in de Edese wijk Veldhuizen, is gewaarschuwd door de politie. De politie wees op het noodbevel en het samenscholingsverbod in de wijk en de 5000 euro boete bij overschrijding hiervan.

De groep wil vanavond de wijk in voor een burgerwacht samen met buurtbewoners van buurtinitiatief Ede Veilig. Leden zien het belletje van de politie als intimidatie en beide groepen twijfelen nu of de wacht moet doorgaan.

Afgelopen week werd al tweemaal een dwangsom opgelegd aan mensen die het noodbevel negeerden.

Vrees

Volgens politiewoordvoerder Simen Klok is één persoon benaderd om de groep te informeren en ontmoedigen. Eerst ging de politie aan de deur langs maar de persoon was niet thuis. Daarom is later gebeld.

De politie deed dit vooral om te weten wie er zou komen en wat de bedoeling is omdat wordt gevreesd voor de openbare orde. Klok: 'We hadden signalen dat mensen met een gewelddadige achtergrond zouden meedoen.'

Onwenselijk

Burgemeester Van der Knaap vindt inmenging van buitenaf onwenselijk, meldt zijn woordvoerder Henk Faas. 'Zeker na een week van rust in de wijk; hij denkt dat het contraproductief kan werken. Er bestaat vrees voor de openbare orde. Want wat voor reactie gaat dit opleveren?', zo laat Faas weten.

Lokale initiatieven van buurtbewoners, zoals Whatsapp-groepen en een extra rondje lopen op straat, moedigt de burgemeester volgens hem juist aan.

Niet luisteren is boete

Hij vervolgt: 'Het noodbevel en de bestuurlijke maatregel zijn al van kracht. Wie niet luistert naar de politie, kan een boete van 5000 euro krijgen. Maar dan moet er wel wat aan de hand zijn. Uiteindelijk is het dan altijd aan de politie om een afweging te maken wanneer ze optreedt. De rechter beslist bij aanvechting van de boete.'

In de hele wijk Veldhuizen geldt een samenscholingsverbod. Ook is een noodbevel uitgevaardigd. Dit gaat gepaard met de 'bestuurlijke maatregel': geen gehoor geven aan bevelen van de politie wordt fors bestraft.

Geen knokploeg

Het plan van Ede Veilig en Identitair Verzet is om in kleine groepjes te surveilleren in de straten van Veldhuizen. Woordvoerder Anna (die niet met haar achternaam genoemd wil worden): 'We zijn geen veredelde knokploeg maar willen gewoon als burgerwacht de veiligheid terugbrengen in de wijk. Als we verdachte situaties zien, dan bellen we de politie.'

De buurtbewoonster zocht aansluiting bij Identitair Verzet (IDV) om het initiatief kracht bij te zetten.

Identitair Verzet is een rechtse actiegroep die de 'Nederlandse' identiteit wil behouden. Om die reden is ze tegen open grenzen en is de groep gekant tegen de multiculturele samenleving en islam in het bijzonder.

Torenhoge boete

IDV interpreteert de 'waarschuwing' van de politie als ontmoediging. Tegen Omroep Gelderland laat de groep donderdag weten toch te willen komen vanavond. Maar vrijdagochtend zegt Ede Veilig dat eerst overleg tussen IDV en een advocaat plaatsvindt en men zich daarna beraadt over de avond.

Nare woorden

Anna namens Ede Veilig: 'Ik denk dat burgemeester Van der Knaap bang is dat wij olie op het vuur gaan gooien. Maar dat is totaal niet het plan. We willen gewoon de veiligheid terugbrengen.'

Hoewel het de laatste dagen rustiger is in de wijk Veldhuizen, vertelt Anna dat zij en haar buurtbewoners zich nog steeds niet echt veilig voelen. Praten met de relschoppers ziet ze niet als oplossing: 'Dat is geprobeerd, en het enige dat je dan krijgt is hele nare scheldwoorden naar je hoofd.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!