Nieuws

Politie pakt verdachten overvallen bussen Syntus op

De politie heeft de verdachten van twee van de drie overvallen op buschauffeurs van Syntus opgepakt. Om hoeveel personen het precies gaat, is niet bekend. © Omroep Gelderland
UDDEL - De politie heeft de verdachten van twee van de drie overvallen op buschauffeurs van Syntus opgepakt. Om hoeveel personen het precies gaat, is niet bekend.
De busmaatschappij, die onder andere op de Veluwe rijdt, kreeg het afgelopen half jaar te maken met overvallen in Borculo, Apeldoorn en Deventer.
'We zijn blij met de goede afspraken met de politie en het snel ingrijpen bij calamiteiten', vertelt Syntus-directeur Richard Bruns. 'Dat de pakkans groot is, wordt hiermee wederom bewezen.'

Onvrede na reeks overvallen

Op 4 april werd voor de derde keer in een half jaar tijd een buschauffeur van Syntus overvallen. De chauffeurs legden uit onvrede kort het werk neer. Zij waren de overvallen zat en dreigden met meer acties als er geen veiligheidsmaatregelen werden genomen.
Syntus-woordvoerder Melanie Snijders vertelt aan Radio Gelderland over de impact van een overval op de buschauffeurs:
Hierop besloot de directie, na een gesprek met vakbond FNV en de ondernemingsraad, de bussen van Syntus op de Veluwe extra te beveiligen.

Afspraken met de politie

Beveiligers komen op de stations, rijden soms achter de bussen aan en zijn incidenteel ook aanwezig op de bus zelf. Daarnaast zijn er aanvullende afspraken gemaakt met de politie.
Bovendien hebben de FNV en busmaatschappij afgesproken dat er vanaf 2018 niet meer betaald kan worden met cash in de bussen van het bedrijf. De chauffeurs hadden echter gehoopt dat deze laatste afspraak al in 2017 zou worden ingevoerd.

Alleen nog maar elektronisch betalen

Volgens de FNV-onderhandelaar lukte het niet om de maatregel eerder door te voeren, omdat contant geld een wettelijk betaalmiddel is. Hij gaf aan afhankelijk te zijn van de regering in Den Haag om ervoor te zorgen dat mensen niet meer cash kunnen betalen in de bus.
Bovendien hebben de busmaatschappijen meer tijd nodig om te zorgen dat mensen alleen nog maar elektronisch kunnen betalen. Ook vervoerder Arriva is hier pas per 2018 klaar voor.

Lees meer:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!