Nieuws

Twaalf thuishulpen Apeldoorn regelen het zelf wel: weg met managers, directeuren en dure auto's

APELDOORN - Door alle bezuinigingen op de zorg leven veel thuiszorgmedewerkers in onzekerheid. Twaalf thuishulpen in Apeldoorn zijn het zat en hebben het heft in eigen handen genomen. Ze hebben als eerste in Nederland een thuiszorgcoöperatie opgericht.
Geen dure leasewagens, managers of directie, maar gewoon zorg voor de cliënt. Dat is wat twaalf vrouwen in Apeldoorn aanbieden.
Ze regelen de zorg en de planning zelf. Alleen de administratie is uitbesteed aan de organisatie 'Helpgewoon'. Vanaf 1 juni start het dozijn thuiszorgmedewerkers met het verzorgen van ongeveer tachtig cliënten. 

'Met z'n allen de baas'

Thuishulp José Gerritsen verheugt zich er nu al op. 'We kunnen weer zelf bepalen hoe we de zorg verlenen. Willen we een ommetje maken met de cliënt dan kan dat. Moet ze naar de dokter, dan regelen we dat.'
Volgens deze oud-Vérian medewerker zijn ze met z'n allen de baas. 'We moeten unaniem beslissingen nemen, maar dat komt wel goed. We zijn aan elkaar gewaagd.'
De coöperatie heeft inmiddels een contract getekend met de gemeente Apeldoorn. De vrouwen behouden hun salaris en arbeidsvoorwaarden.

Nieuwe trend

Vakbond FNV ziet een nieuwe trend. Wim van der Hoorn: 'Onze leden roepen al tijden: we gaan het zelf doen. We hebben die managers, directeuren en dure gebouwen niet nodig.' Van der Hoorn verwacht dat er meer coöperaties zullen volgen. In Berkelland en Nijmegen worden al vergelijkbare plannen gemaakt. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!