Nieuws

NEC'er Foor uitgemaakt voor verrader, maar hij is niet de enige die de pikante overstap maakte

Wisgerhof in actie voor Vitesse
NEC-fans zijn boos over de overstap van hun middenvelder Navarone Foor. Op het forum van de supportersvereniging wordt de Opheusdenaar uitgemaakt voor NSB'er en judas. Dat overkwam in het verleden meer Gelderse spelers die overstapten van NEC naar Vitesse of omgekeerd. © ANP
ARNHEM - NEC-fans zijn boos over de overstap van hun middenvelder Navarone Foor. Op het forum van de supportersvereniging wordt de Opheusdenaar uitgemaakt voor NSB'er en judas. Dat overkwam in het verleden meer Gelderse spelers die overstapten van NEC naar Vitesse of omgekeerd.
Neem Patrick Pothuizen. De Culemborger begon zijn profcarrière bij Vitesse om vervolgens de overstap (via Dordrecht '90) naar Nijmegen te maken. Daar speelde de verdediger zes jaar, om vervolgens weer terug te keren naar Arnhem.
Pothuizen noemde die keuze zijn grootste fout in zijn carrière. Door zowel NEC-supporters als Vitessenaren werd hij bedreigd.

Pothuizen voor FC Twente in duel met Gert Claessens van Vitesse, foto: ANP
Bij de eerste training van Pothuizen bij de Arnhemmers werden hem allemaal ernstige ziektes toegewenst. Na een oefenwedstrijd moest hij zelfs onder begeleiding van politieagenten het veld verlaten.

Peter Wisgerhof

Een andere verdediger van NEC was Peter Wisgerhof. Hij maakte in 2000 de overstap van Vitesse naar NEC. Die overstap leverde niet zoveel rumoer op zoals bij Pothuizen, maar het Arnhemse publiek nam het Wisgerhof nooit in dank af. Tijdens de wedstrijden die Wisgerhof tegen Vitesse speelde werd hij in ieder geval op een fluitconcert getrakteerd.

Willem Korsten

Willem Korsten begon zijn carrière in Nijmegen en speelde daar in het seizoen 1992-1993 vier wedstrijden voor NEC. Daarna vertrok hij snel naar de aartsvijand. Daar speelde hij zes seizoenen. In 2012 werd bekend dat Korsten weer in dienst trad bij de Nijmegenaren. Hij werd daar assistent.

Pothuizen en Korsten worden gepresenteerd bij Vitesse. Pothuizen tweede van links, Korsten rechts. Foto: ANP

Chris van der Weerden

Chris van der Weerden was een echte Nijmegenaar. Hij speelde in zijn eerste vier jaren profvoetbal dan ook voor NEC. In 1994 maakte hij de overstap naar Arnhem, maar hij bleef daar niet lang.
Wel speelde hij een van zijn eerste wedstrijden voor Vitesse ook tegen NEC. De Arnhemmers verkochten hem een jaar later aan PSV, waar hij ook nog jaren speelde.

Chris van der Weerden in het midden in actie tegen Ronaldo (PSV). Foto: ANP

Leo Beerendonk

Leo Beerendonk speelde van 1962 tot 1964 voor Vitesse. De man, die ook nog kort een snackbar had in Arnhem, scoorde zelfs een keer tegen NEC. In 1964 vertrok Beerendonk naar Nijmegen.

Dick Mulderij

Apeldoorner Dick Mulderij was een centrale verdediger. Hij begon bij SC Heracles, maar vertrok daarna naar Vitesse. Daar speelde hij maar liefst vijf jaar. Daarna vertrok de verdediger naar Nijmegen om daar begin jaren '80 de verdediging te versterken.

Mulderij liggend op de grond in zijn tijd voor NEC. Johan Cruijff (links) valt over zijn benen. Foto: ANP

Leen Looijen

Leen Looijen was in 1974 al even trainer van NEC. Later deed hij dat voor langere tijd, van 1978 tot 1981. Dat deed Looijen goed en daarmee verdiende hij een transfer naar de buren.
Hij kreeg bepaald niet het afscheid dat Pothuizen voor zijn kiezen kreeg. Looijen werd namelijk vanuit beide kanten gefeliciteerd met zijn overstap. 

Navarone Foor

Foor was een echte NEC'er, zo werd lang gedacht door de supporters. Maar dat hij nu de stap maakt naar Vitesse wordt hem niet in dank afgenomen. De supporters helpen Foor graag nog even herinneren aan een uitspraak die hij in maart dit jaar deed, toen de derby tegen de Arnhemmers op het programma stond.
Foor zei in het tijdschrift Voetbal International het volgende: 'Wij zijn de underdog, zij hebben een veel hoger budget. Maar om met Johan Cruijff te eindigen: Ik heb nog nooit een zak geld een doelpunt zien maken.'

Foto: Broer van den Boom
Maar die zak geld heeft Foor nu waarschijnlijk wel geholpen in zijn keuze om volgend jaar niet meer in het rood-groen-zwart van NEC te spelen, maar in het geel-zwart van Vitesse.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!