Nieuws

Het is code rood in Gelderland, maar wie bepaalt dat?

ARNHEM - Sinds maandag geldt code rood in (een deel van) Gelderland. Dat betekent dat er een groot risico is op brand in de natuur. Maar wie bepaalt dat het code rood wordt?
Dat hangt van meerdere dingen af, verklaart een woordvoerster van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. De brandweer heeft een weerstation in de bossen bij Groesbeek. Dat station geeft elke dag om 13.00 uur een code af. 
Die code gaat naar de meldkamer. Dan volgt overleg met de hoofdofficier van dienst van de brandweer. Vervolgens is er overleg met de Veiligheidsregio's Gelderland-Midden en Noord- en Oost-Gelderland.

Meetinstrumenten

Een woordvoerster van Veiligheidsregio Gelderland-Midden heeft een vergelijkbaar verhaal. 'We hebben meetinstrumenten in gebieden waar brand zou kunnen woeden. Die meten zaken als temperatuur, vochtigheid en windsnelheid. Dat geeft een waarde op basis waarvan de kleurcodes worden bepaald.'
Daarbij wordt ook gekeken naar het weer voor de komende dagen en de ervaringen van de andere veiligheidsregio's. Daarna wordt besloten welke code het wordt: groen, lichtgroen, geel, oranje of rood. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!