Nieuws

Onderzoek averij voetveer Tiel-Wamel afgerond

TIEL - Na een afwezigheid van enkele weken gaat Pomona, het voetveer tussen Tiel en Wamel komende vrijdag weer in de vaart. De Pomona werd eind maart uit de vaart genomen vanwege een geknikte laadklep. De laadklep is hersteld.
Volgens de gemeente Tiel is in een onderzoek naar de oorzaak van het knikken van de laadklep vastgesteld dat de klep voldeed aan de gestelde technische eisen voor normaal gebruik. In de praktijk kunnen zich volgens de gemeente situaties voordoen die anders zijn dan ‘normaal’.

Oorzaak averij mogelijk een combinatie van factoren

Een combinatie van zware golfslag met het passeren van een extra groot schip, een aanvaring met een stuk drijfhout of een deuk die is ontstaan tijdens het gebruik kon niet in de berekeningen worden meegenomen en is mogelijk de oorzaak van de averij. Op de Waal komt regelmatig flinke golfslag voor en de rivier wordt druk bevaren door grote binnenvaartschepen. De Pomona moet hier tegen bestand zijn volgens de gemeente.

Toch extra maatregelen

De laadklep is hersteld op basis van de oorspronkelijke normen. Toch zijn er ook een aantal technische aanpassingen gedaan om de stevigheid van de klep te verhogen.