Nieuws

Monument voor 'eerste' oorlogslachtoffers in Ede

EDE - In Ede was dinsdag de onthulling van een monument voor drie huzaren die op 10 mei 1940 zijn doodgeschoten door Duitse troepen. Volgens Stichting Erfgoed Ede zijn de drie huzaren de eerste slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op Edes grondgebied, maar er werd bijna met geen woord over hen gerept.
Toen de Duitsers het land binnenvielen, moest het Regiment Huzaren van Boreel de Veluwe verdedigen. Hun opdracht was om niet in gevecht te treden met de vijand, maar alleen voor vertraging te zorgen.

Verstopt onder het hooi

Vier huzaren zijn in mei 1940 op patrouille op de Zuid-Ginkel als de Duitsers naderen. Ze verstoppen zich op de bovenverdieping van herberg Zuid-Ginkel. Ze worden ontdekt, en drie van hen worden doodgeschoten. De vierde weet zich te verstoppen onder het hooi, later kan hij vermomd als boer ontsnappen.
Vorig jaar werden de drie voor het eerst herdacht, nu is er een blijvende herinnering. Het Regiment Huzaren van Boreel was bij de onthulling in ceremonieel tenue aanwezig en leverde een erewacht. Ook de burgemeester van de gemeente Ede, Cees van der Knaap, was er.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!