Nieuws

Na bijna 25 jaar gloort nieuwe toekomst voor stadion Wageningse Berg

WAGENINGEN - Stadion de Wageningse Berg mag verder ontwikkeld worden. Maandagavond stelde de gemeenteraad van Wageningen het bestemmingsplan vast dat een nieuwe invulling mogelijk maakt. Daarmee komt een einde aan bijna 25 jaar onduidelijkheid over de toekomst van het voormalige stadion van Wageningen.
Stichting BOEi mag de gebouwen en tribunes renoveren en verhuren aan bedrijven. Het complex gaat beheerd worden door de stichting Future Center Wageningen. Sinds het failliet gaan van de profvoetbalclub FC Wageningen in 1992 wordt er al gesproken over de invulling van het stadion.
Oud-supporter en initiatiefnemer van het eerste uur Kees van de Graaf is blij dat het bestemmingsplan is vastgesteld. 'Eindelijk kan er wat gaan gebeuren met die gebouwen waar al jaren niets aan gedaan is.'
Tien jaar na het faillissement van FC Wageningen nam de gemeenteraad in 2002 het besluit dat er geen betaald voetbal zou komen op de Wageningse Berg. Er kwamen al snel plannen om het stadion te behouden. De invulling van de plek werd politiek een heet hangijzer. Het duurde 13 jaar totdat de gemeenteraad het bestemmingsplan goedkeurde.

Wageningse ziekte

Volgens wethouder Han ter Maat iets wat vaker voorkomt. 'Er wordt wel een gesproken over de Wageningse ziekte. Dan wordt er veel gesproken en onderzocht terwijl er niets wordt besloten. Dat is hier ook het geval.'
Er was lang twijfel over de belasting op de omliggende natuur en de overlast die het zou geven voor de buurt. In totaal spraken drie gemeenteraden over de plannen.
'Het is aan de initiatiefnemers en iedereen die eraan meewerkte te danken dat we kunnen beginnen. Eindelijk kunnen we de entree van de stad gaan aanpakken. We gaan er iets moois van maken', aldus de verantwoordelijk wethouder.

Aangepaste plannen

De plannen zijn wel iets aangepast. Een gedeelte van het bijveld is aangewezen als natuur. Daarnaast moet de initiatiefnemer een aantal groene daken aanleggen en plek voor een winterverblijf voor vleermuizen.
Volgens de initiatiefnemers staat dat de ontwikkeling niet in de weg. De verwachting is dat als alle bezwaarprocedures zijn afgerond de renovatie over zo'n vier jaar klaar kan zijn.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!