Nieuws

'We hebben echt wel wat bereikt in Veldhuizen'

'Ooit hadden we meer dan 250 relschoppers in Veldhuizen, dat zijn er nu nog zo'n 50, waarvan er maar 10 de harde kern vormen, dus er is echt wel wat veranderd in de wijk.' zegt burgemeester Cees van der Knaap in de uitzending van In Gelderland Live.
EDE - 'Ooit hadden we meer dan 250 relschoppers in Veldhuizen, dat zijn er nu nog zo'n 50, waarvan er maar 10 de harde kern vormen, dus er is echt wel wat veranderd in de wijk.' zegt burgemeester Cees van der Knaap in de uitzending van In Gelderland Live.
De burgemeester reageert daarmee op de vernielingen afgelopen week in Veldhuizen en de kritiek op de aanpak van de gemeente. Afgelopen week gingen meerdere keren auto's in vlammen op, werden ruiten ingegooid  en agenten met stenen bekogeld. Ondanks een samenscholingsverbod en en extra toezicht ging het ook in de nacht van vrijdag op zaterdag weer mis. En dat is niet de eerste keer: jongeren in Veldhuizen zorgen al jaren voor problemen in de wijk. Al in 2001 werden er extra maatregelen genomen. Op de kritiek dat die aanpak dus niets heeft opgeleverd, zegt de burgemeester: "Dat is niet zo. De groep is écht veel kleiner geworden. Daarmee wil ik niets afdoen aan de problemen die er nu zijn en leef ik mee met de slachtoffers van wie de auto's in brand zijn gestoken, maar we hebben echt de groep veel beter in beeld."

In portemonnee raken

Volgens Van der Knaap voeren agenten stevige gesprekken met de relschoppers. "We weten wie het zijn, maar we moeten wel genoeg bewijs hebben om ze op te kunnen pakken en dat is nog knap lastig." Ondertussen worden de jongens wel aangesproken op hun gedrag. Suggesties vanuit gemeenteraadsleden om ook de ouders erbij te betrekken, neemt de burgemeester serieus. Ook het idee om ouders eventueel te korten op hun uitkering vindt bij hem gehoor. "Als ouders niet corrigerend optreden naar hun zonen die zich misdragen, dan is dan zeker een mogelijkheid. Dan mogen ze best in de portemonnee geraakt worden."

Trots

Van der Knaap benadrukt dat het om een kleine groep gaat die de problemen in Veldhuizen veroorzaakt. "De Marokkaanse gemeenschap heeft nu nadrukkelijk afstand genomen van dit gedrag en dat heb ik nog niet eerder in deze vorm meegemaakt. Al die jaren dat er al problemen zijn, heeft de Marokkaanse gemeenschap nog nooit zó duidelijk laten merken deze vernielingen af te keuren. Daar ben ik ongelooflijk trots op." Van der Knaap loopt dan vanmiddag ook mee in een protestmars georganiseerd door de Marokkaanse gemeenschap die daarmee hun afkeuring van het gedrag van de vernielende jongeren wil laten blijken.
Er zijn al jaren grote problemen met Marokkaanse jongeren die veel overlast in de wijk veroorzaken en auto's in brand steken. Volgens de burgemeester heeft het beleid van de gemeente er toe bijgedragen dat de groep die de problemen veroorzaakt aanmerkelijk kleiner is dan in het verleden.

Opknappen van het centrum

Dat zit volgens Van der Knaap onder anderen in het verbeteren van de wijk. Er zijn oude flats weggehaald en ook het oude winkelcentrum Lindenhorst wordt afgebroken. Het opknappen van de wijk moet een positieve stimulans geven.
De grote problemen deden zich al eerder voor in 2001 en in 2009. Volgens Van der Knaap ging het toen om tweehonderdvijftig jonge Marokkanen. Dat zouden er nu nog maar zo'n vijftig zijn.