Nieuws

Bewoner Veldhuizen Ede nadat zijn auto in vlammen opging: 'Ik snap het gewoon niet!'

EDE - Bewoners van de Edese wijk Veldhuizen zijn zo langzamerhand ten einde raad. Afgelopen nacht gingen opnieuw auto's in vlammen op en de eigenaren en omwonenden staan machteloos. 'Ik ben boos en verdrietig', reageert een bewoner nadat zijn auto uitbrandde.
Er zijn problemen met Marokkaans-Nederlandse jongeren in de wijk en in de afgelopen week werden al op meerdere plaatsen auto's in brand gestoken. Een buurtbewoner zag zijn wagen in de nacht van vrijdag op zaterdag volledig in vlammen opgaan. Toch reageert hij genuanceerd. 

Beter uitkijken

'Het is niet iets wat je verwacht, het is erg surrealistisch allemaal', zegt de man. De eerste incidenten en het daaropvolgende samenscholingsverbod gelden in Veldhuizen A, het oude gedeelte. De Dijkhof valt daar buiten maar enkele dagen geleden brandden ook auto's aan de Prinsenhof uit. En de straat van de gedupeerde valt daar precies tussen.
'Misschien had ik me beter moeten realiseren dat ik toch ergens woon waar je moet uitkijken', reageert hij. 
Gelaten vervolgt de Edenaar: 'Ik had even opgezocht wat de dagwaarde is van mijn auto: 4500 euro. Dat wordt voorlopig even veel fietsen'. Hij zegt twee studerende kinderen te hebben; geld voor een nieuwe auto is er op dit moment niet. Aan de Prinsenhof had een mede-gedupeerde woensdag eenzelfde verhaal. 

'Ik snap het gewoon niet'

Boos is de man wel, want dit levert volgens hem niets op. 'Mensen die er niets mee te maken raken gedupeerd. Ik snap niet waarom je op die manier frustratie uit. Er zijn veel betere mogelijkheden om jezelf te uiten. Boosheid en toch ook wel verdrietig om de jongens zelf die het doen. Ik snap het gewoon niet.' 
Zondag vindt een protestmars plaats van leden van Marokkaanse gemeenschap. Zij veroordelen de misstanden scherp en willen zo een signaal afgeven. De Marokkaanse consul gaat de wijk in om te praten met bewoners. Burgemeester Van der Knaap sprak met de consul en juicht dat toe, maar het komt hem ook op kritiek te staan vanuit de lokale en landelijke politiek. Kamerleden zien de zet als een zwaktebod, meldt onder meer het AD
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!