Nieuws

Apeldoornse zal de warmte van Willem-Alexander nooit vergeten

Koning Willem-Alexander vervult vandaag een prominente rol tijdens de start van de Giro d'Italia in Apeldoorn. Hij is bij de start, rijdt mee in een volgauto en is ook bij de huldiging en prijsuitreiking. Hij heeft een band met de stad.
APELDOORN - Koning Willem-Alexander vervult vandaag een prominente rol tijdens de start van de Giro d'Italia in Apeldoorn. Hij is bij de start, rijdt mee in een volgauto en is ook bij de huldiging en prijsuitreiking. Hij heeft een band met de stad.
Hilda Huizinga uit Apeldoorn bewaart warme herinneringen aan haar ontmoetingen met de koning, toen nog kroonprins. Huizinga is de zus van Addy Teunissen die op Koninginnedag in Apeldoorn in 2009 samen met nog 6 anderen door Karst T. werd doodgereden bij De Naald. T. overleed zelf ook. 
De woorden die Willem-Alexander tot haar richtte voelen voor haar als een warme deken. 'Ik koester het contact van toen', zegt Huizinga. 'Hij was zo lief en begripvol, ook richting mijn moeder, ook een jaar later bij de herdenking. Ik vergeet dit nooit. Hij kwam op zijn knieën bij me zitten.' 

'Pieter en Margriet als tweede ouders'

In een tv-uitzending in 2007 over het 40-jarige huwelijk van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven zei de toenmalige kroonprins de twee als zijn 'tweede ouders' te beschouwen. Vanaf het moment dat Willem-Alexander naar de middelbare school ging, logeerde hij vaak in het weekend bij zijn tante en oom die wonen bij Paleis Het Loo in Apeldoorn.  
Pieter was voor hem altijd een 'reality check', zei Willem-Alexander in het programma. Hij kent Nederland goed en heeft een andere kijk op dingen, aldus de huidige koning. Ook toenmalig prinses Máxima heeft veel aan Van Vollenhoven gehad, zei ze.
In zijn allereerste kersttoespraak als koning bedankte Willem-Alexander in 2013 prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven voor de hulp die de twee 33 jaar gaven aan zijn moeder toen ze vorstin was. 'Mijn oom en tante hebben zich naast hun eigen werkzaamheden met verve ingezet ten dienste van haar koningschap, in lichte en donkere perioden. Zij verdienen een bijzonder woord van dank.' 
Journalist Frits Barend liet op Radio 1 doorschemeren dat Willem-Alexander zijn oom en tante bedankte, omdat een conflict zou dreigen tussen beide gezinnen. In haar eigen dankspeech zei Beatrix niets over haar zus Margriet die veel taken op zich nam toen de gezondheid van prins Claus broos was; in zijn eerste kersttoespraak zou het dankwoord van Willem-Alexander een gebaar zijn geweest om de ruzie bij te leggen.

Wat heeft Apeldoorn met Willem-Alexander?

Op het stationsplein in Apeldoorn staat het kunstwerk van Jeroen Henneman (1942) met de naam De Kus. Het silhouet van twee gezichten is zo geplaatst dat het lijkt dat de twee mensen elkaar kussen. Willem-Alexander kreeg De Kus cadeau van de gemeente Apeldoorn voor zijn huwelijk met de Argentijnse Máxima Zorreguieta in 2002.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!