Nieuws

Omgekomen Han Hutjes uit Arnhem redde kind (5) en wordt geëerd op de Dam

Han Hutjes uit Arnhem.
Han Hutjes uit Arnhem is 19 jaar als hij op 7 mei 1945 het leven redt van een jongetje van 5. Zelf overleeft hij de kogelregen van de Duitsers niet. Zaterdag wordt een zogeheten 'memorial' op de Dam in Amsterdam onthuld, waar de naam van Han Hutjes en dertig andere namen, in steentjes is ingelegd. © website Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945
ARNHEM - Han Hutjes uit Arnhem is 19 jaar als hij op 7 mei 1945 het leven redt van een jongetje van 5. Zelf overleeft hij de kogelregen van de Duitsers niet. Zaterdag wordt een zogeheten 'memorial' op de Dam in Amsterdam onthuld, waar de naam van Han Hutjes en dertig andere namen, in steentjes is ingelegd.
Op 7 mei 1945 stroomt de Dam vol met duizenden mensen die de bevrijders willen verwelkomen. 
Plotseling openen de Duitsers het vuur vanuit de Kalverstraat. Er volgt een vuurgevecht van twee uur lang tussen de Binnenlandse Strijdkrachten en Duitse eenheden. Er vallen tientallen doden. Tot nu toe zijn er 31 mensen geïdentificeerd door de Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945

Arnhem ontvlucht

Deze stichting onderzocht wat er op de Dam is gebeurd en wie de slachtoffers waren. Uit dit onderzoek blijkt dat Han Hutjes en zijn ouders Arnhem waren ontvlucht tijdens de operatie Market Garden. Via de familie van zijn moeder was hij in Amsterdam terecht gekomen. 

'Han Hutjes redde het leven van mijn vader'

De dochter van Frits Greefkes benaderde de Stichting. Zij vertelt hoe Han Hutjes op 7 mei 1945 op De Dam een snoekduik maakt om een kleine jongen van 5 jaar te redden, die midden in de vuurlinie staat.
'Hij redde daarbij het jongetje zijn leven en werd daarbij zelf dodelijk geraakt.
Dit weet ik omdat mijn vader dit jongetje was.
Jaren later heeft mijn vader een ongeluk gehad. Hij lag een lange tijd in het ziekenhuis waar hij nachtmerries kreeg over die bewuste dag op de Dam en hij het gezicht zag van de jongeman die hem destijds het leven redde. Daarop heeft mijn vader de Telegraaf benaderd en zijn verhaal is in de Telegraaf geplaatst.'

Ontmoeting via de Telegraaf

De moeder van Han Hutjes heeft dankzij het artikel in de Telegraaf later Frits Greefkes ontmoet, de man die zijn leven te danken had aan haar zoon. Frits Greefkes overleed in 2002. 

Burgemeester onthult de namen

De namen van de 31 geïdentificeerde slachtoffers, onder wie Han Hutjes, wordt zaterdagmiddag op de Dam in Amsterdam rond 14.30 uur onthuld door burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam.
Han Hutjes ligt begraven op begraafplaats Moscowa in Arnhem.

Lees meer:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!