Nieuws

Vluchtkajak uit Tweede Wereldoorlog is weer thuis, in de Achterhoek

AALTEN - De Winterswijkse Pieter Timmerman is 17 jaar als hij tijdens de Tweede Wereld oorlog naar Engeland wil vluchten. Hij bouwt daarvoor zélf een kajak. Engeland bereikt hij niet, maar de kajak is bewaard gebleven. Dinsdag heeft hij een plek gekregen in het Aaltens museum.
Martine Timmerman, de dochter van Pieter, kwam speciaal vanuit het westen naar de Achterhoek om de kajak op te hangen in het Aaltense oorlogsmuseum Markt 12.
Pieter bouwde de kajak 70 jaar geleden op een zolderkamertje aan de Delistraat in Winterswijk. Op dat adres woont nu Huub Konings. Toen hij hoorde dat de kajak nog in een Amsterdams botenhuis hing, deed hij verschillende pogingen om de boot naar de Achterhoek te krijgen.

Geen waterdicht textiel

In de oorlog vond Pieter een boekje met een gebruiksaanwijzing hoe een boot te bouwen. 'Met bouwtekeningen op zak heeft hij alles verzameld om de boot te bouwen', zegt dochter Martine. Hij maakte een frame van essenhout en conservenblikjes.
'De boot moest demontabel zijn', zegt Konings. 'Hij wilde de kajak namelijk meenemen in de fietstassen, omdat hij op de fiets bij het het dichtstbijzijnde water, de Oude IJssel, kon komen. Hij wilde via de Oude IJssel naar Engeland peddelen.'
Uiteindelijk kwam het nooit zo ver, omdat er in zijn woonplaats geen waterdicht textiel te vinden was.

Dit verhaal moet worden verteld

De familie wilde graag dat de boot permanent tentoongesteld zou worden. 'In Winterswijk konden we dat helaas niet voor elkaar krijgen', zegt Konings. In Aalten zijn ze maar wat blij met de kajak. Dit verhaal moet volgens Konings verteld worden.
Dochter Martine is heel erg blij dat de kajak weer in de Achterhoek is. 'Het is een overlevingsdrang van een een jongen in oorlog en het is meer dan geweldig dat de kajak weer thuis is'.