Nieuws

Twee doden na val uit hoogwerker Zaltbommel; arbeidsinspectie stelt onderzoek in

ZALTBOMMEL - Bij een ongeval bij een hotel in Zaltbommel zijn dinsdagmiddag twee mensen overleden na een val uit een zogenoemde 'verreiker', een soort hoogwerker. Een derde persoon raakte gewond. Over de aard van de verwondingen van het slachtoffer (24), dat naar het ziekenhuis is gebracht, is niets bekend.
De Inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie, onderzoekt hoe het ongeluk kon gebeuren. De twee dodelijke slachtoffers komen beiden uit het Brabantse Someren. Ze zijn 61 en 53 jaar. Ook de gewonde komt uit die plaats.
De verreiker stond overeind, maar het bakje waar de mensen in zaten, stond op de grond. Het lijkt er op dat het bakje is losgeschoten, meldt onze verslaggever. 
Verslaggever Arjan Hoefakker op de plek van het ongeluk. 
Het gaat om een pand langs de A2 dat verbouwd wordt tot Van der Valk-hotel aan de Hogeweg in Zaltbommel. Aan de achterkant van het pand vond het ongeval plaats. Er werd daar een spandoek van Wijnen Bouw opgehangen, dat een deel van de verbouw uitvoert. 

Reactie Wijnen Bouw

In een reactie meldt Wijnen dat haar 'aandacht en medeleven uitgaan naar de familieleden van de slachtoffers'. De collega's die tijdens het ongeluk aanwezig waren krijgen professionele hulp. Een van de twee doden werkte bij Wijnen Bouw in Someren, de andere bij Raijmakers BV, ook uit Someren.
Omroep Brabant sprak met een woordvoerder van Wijnen Bouw, Harrie Beukers. Beukers bezocht de plek waar het ongeluk gebeurde. 'De verslagenheid is daar groot. Hoe kan zoiets in godsnaam gebeuren, denken we allemaal? De mensen waren gewoon aangelijnd aan de bak.'
Maar de hele bak waar de drie mannen in stonden kwam naar beneden. Volgens Beukers wordt de bak normaal gebruikt om puin in af te voeren. 'We snappen er niks van hoe dit heeft kunnen gebeuren.'
De eerste melding kwam rond 13.30 uur. Ambulances, brandweer, twee traumahelikopters en politie rukten uit richting de locatie. Het drama trok veel bekijks.
Verreikers zijn multifunctionele werktuigen (zie pdf). Door het aankoppelen van hulpstukken wordt de machine omgebouwd en krijgt die een specifieke functie. De verreiker wordt een hoogwerker bij het aankoppelen van een werkbak.

Bediening van een hoogwerker

Een hoogwerker moet worden bediend door minimaal twee personen, de medewerker die in de bak werkt en een grondman. 'De gebruiksvoorschriften moeten zowel in de bak als op de grond aanwezig zijn', zegt een deskundige die anoniem wenst te blijven.
'De bak moet goed geborgd zijn. Bij de nieuwste machines kan zo'n bak niet eens omhoog als die borgpen niet goed is vergrendeld en als ik de foto zo bekijk is dit een vrij nieuwe machine', zegt hij. Volgens hem kan er met hoogwerkers niets misgaan 'als medewerkers de richtlijnen volgen'. 'Misschien is hier sprake van een technisch mankement, maar dat weet ik niet. De machines moeten jaarlijks worden geïnspecteerd.'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!