Nieuws

Werklozen, joden, dwangarbeiders, Molukkers - Ochten herdenkt inwoners vergeten kamp

OCHTEN - Alleen een monument in de vorm van een grote hand langs de A15 bij Ochten herinnert er nog aan: kamp Overbroek. In 1941 gebouwd als werkkamp, na de Tweede Wereldoorlog jarenlang het onderkomen van Molukse gezinnen en in 1970 gesloopt.
En daarna vergeten. Bij de Dodenherdenking in Ochten is er dit jaar speciale aandacht voor Overbroek.
De geschiedenis van de werkkampen gaat terug naar de jaren 30 van de vorige eeuw. De Nederlandse regering bouwde de kampen om werklozen onder te brengen, die daar in de buurt te werk waren gesteld. Ze versterkten onder andere de Nederlandse verdedigingslinie, waaronder de Betuwelinie, het verlengde van de beroemde Grebbelinie.
In de beginjaren overnachtten de werklozen nog niet in de Betuwe. Amsterdamse werklozen reisden dagelijks met de trein op en neer naar Kesteren. Kamp Overbroek is medio 1941 gebouwd en kon 192 werklozen onderdak bieden. De werklozen werden in de zomer van 1942 naar huis gestuurd om plaats te maken voor joodse mannen.
Bron: Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Dwangarbeiders slopen Grebbelinie

De eerste joodse dwangarbeiders kwamen eind augustus 1942. Zij moesten helpen bij het slopen van een deel van de verlengde Grebbelinie. In oktober van datzelfde jaar werden de mannen op transport gezet naar Westerbork.
Kurt Wiener schreef vanuit kamp Westerbork: 'Ik was ruim zes weken in een werkkamp in de Betuwe. Daar was het niet te best. Zwaar werk, weinig te eten en geen vrijheid. Een soort gevangenschap. Het werk was grondwerk kruien. Wij hebben de Grebbelinie gesloopt.
's Avonds moesten zij exerceren en daarna direct naar bed. 'Nu zijn we plotseling door de groene politie naar Westerbork gebracht, dat is een reusachtig doorgangsstation voor het transport naar Duitsland.' 

Molukkers in Overbroek

Na vertrek van de joodse dwangarbeiders werden leden van de Nederlandse Arbeidsdienst in het kamp ondergebracht. De Duitsers wilden de Grebbelinie weer herstellen en zetten daar vanaf 1944 dwangarbeiders voor in.
Na de bevrijding kwamen er onder andere arbeiders terecht die werkten aan de wederopbouw.
Van begin jaren 50 tot eind jaren 60 woonden er 22 Molukse gezinnen in Overbroek. Zij verhuisden uiteindelijk naar Opheusden en het kamp werd in 1970 gesloopt. Nu loopt de Betuweroute over het voormalige kampterrein.
Er zijn geen sporen uit het verleden zichtbaar. Het 4 en 5 mei-comité Ochten Eldik staat dit jaar bij de Dodenherdenking stil bij het verdwenen kamp en heeft een maquette van Overbroek laten maken. Die maquette wordt op 4 mei onthuld.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!