Nieuws

De Gelderlander die Engeland betoverde: boek over Frans Thijssen

MALDEN - Hij was 35 jaar geleden een sensatie in de Engelse competitie. En nu verschijnt er een boek over Frans Thijssen uit Malden.
"Het geheim van Ipswich", zo luidt de titel. Het is geschreven door Tom van Hulsen, voormalig hoofdredacteur van Voetbal International. Het gaat over het duo Frans Thijssen-Arnold Mühren, die het Engelse voetbal betoverden en een volkomen nieuwe impuls gaven bij provincieclub Ipswich Town.
Het boek verschijnt op 20 mei, precies 35 jaar nadat Ipswich ten koste van AZ de UEFA Cup won. Thijssen scoorde zowel in de thuiswedstrijd (3-0) als bij de 4-2 nederlaag in de return in het Olympisch Stadion, waar het boek ook wordt gepresenteerd.
Frans Thijssen scoort thuis tegen AZ namens Ipswich Town
Het Engelse voetbal stond in die tijd vooral bekend vanwege kick and rush, veel hoge ballen en fysieke duels. Door de komst van het Nederlandse duo ging Ipswich heel anders voetballen, vooral gebaseerd op techniek. Het kleine clubje stootte onder leiding van de aimabele manager Bobby Robson (later ook bondscoach van Engeland en trainer van onder meer PSV en Barcelona) door naar de top, maar miste tweemaal op een haar na de landstitel. Het grootste succes was dus de gewonnen UEFA-cup in 1981. 
De nu 64-jarige Frans Thijssen was de eerste buitenlander die in Engeland werd uitgeroepen tot voetballer van het jaar. Hij begon zijn carrière bij NEC. Via FC Twente kwam hij bij Ipswich terecht. In zijn nadagen speelde hij nog voor Vitesse, waarmee hij kampioen werd van de eerste divisie in 1989 en in 1990 met een vierde plaats Europees voetbal haalde. Als trainer was hij onder meer werkzaam bij Vitesse en De Graafschap, waar hij het na twee wedstrijden in 1999 al voor gezien hield. Thijssen is daarmee de enige trainer van De Graafschap die ongeslagen bleef, want beide duels eindigden in een gelijkspel.
Wie het boek voor 6 mei bestelt, krijgt een door Frans Thijssen en Arnold Mühren gesigneerd exemplaar. In de voorinschrijving op www.portmanroad.nl
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!