Nieuws

Premier bij Dodenherdenking Loenen, wat gebeurt er elders in Gelderland op 4 mei?

LOENEN - Ook in Gelderland is er vandaag volop aandacht voor Dodenherdenking. Op diverse plekken worden burgers en militairen herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.
In onze provincie zijn woensdag alle ogen gericht op Loenen. Daar houdt minister-president Mark Rutte een toespraak. Op het Nationaal Ereveld Loenen wordt stilgestaan bij alle oorlogsslachtoffers die sinds de meidagen van 1940 zijn gevallen.
Vorig jaar sprak Defensie-minister Jeanine Hennis-Plasschaert in Loenen, het jaar ervoor minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. De herdenking wordt jaarlijks georganiseerd door de Oorlogsgravenstichting. Die bestaat 70 jaar en daarom is Rutte nu aanwezig. De minister-president legt ook een krans bij het monument 'De vallende man'. De herdenking begint om 13.30 uur.

Arnhem

In de grote Gelderse plaatsen zijn de herdenkingen in de avond. In Arnhem wordt bij de Eusebiuskerk een bijeenkomst vanaf 19.45 uur gehouden. Er wordt muziek gespeeld, gedichten voorgelezen en kransen gelegd. Om 20.00 uur is er uiteraard twee minuten stilte.

Nijmegen

In Nijmegen is vanaf 19.00 uur een herdenkingsbijeenkomst in de Stevenskerk. Aansluitend wordt op het Keizer Traianusplein twee minuten stilte in acht genomen. Burgemeester Hubert Bruls houdt een toespraak.

Ede

In Ede is de plechtigheid bij het Mausoleum aan de Vossenakker. Twee leerlingen van De Prins Florisschool lezen samen met burgemeester Cees van der Knaap de namen van alle gesneuvelden op. Dat is rond 19.30 uur. Na de herdenking is er een defilé.

Tiel

In de Sint Maartenskerk start om 18.45 uur de herdenking in Tiel. Na de dienst gaat het gezelschap naar het oorlogsmonument bij de Sint Maartenskerk. Daar vindt om 20.00 uur de stilte plaats.

Doetinchem

Bij het Vrijheidsmonument vindt woensdag in Doetinchem de herdenking plaats. Bij het monument worden kransen gelegd. Eerder op de dag, om 15.00 uur, bezoekt burgemeester Annemieke Traag de Joodse begraafplaats aan de Borneostraat. Ook daar is een kranslegging.

Oproep: zet je mobieltje uit!

Nationaal Comité 4 en 5 mei hoopt dat alle Nederlanders om 20.00 uur hun mobiele telefoon twee minuten uitzetten. Telecomproviders KPN, Vodafone en T-Mobile staan achter deze actie en voeren deze dagen via sociale media campagne om zoveel mogelijk mensen te mobiliseren om hier aan deel te nemen.
Het doel is logisch: om 20.00 uur moet het ook echt twee minuten stil zijn.