Nieuws

Buffelen op de lenteschool...tijdens de meivakantie

ARNHEM - Naar school in je vakantie...balen! Maar het alternatief is nog minder leuk: een jaar blijven zitten.
Leerlingen van het Arentheem College in Arnhem die dreigen te blijven zitten, kunnen gebruik maken van de lenteschool. In de meivakantie worden maandag, dinsdag en woensdag extra lessen gegeven op de locatie Leerpark Presikhaaf. In totaal zijn er 65 leerlingen ingeschreven voor de lenteschool. Het merendeel komt van het Titus Brandsma, die ook onder de koepel van het Arentheem College valt.

Gratis voor de leerlingen

Voor leerlingen kost het niets. Het ministerie van Onderwijs geeft 650 euro subsidie per leerling. 'Dat lijkt misschien duur', zegt Dick Helders, directeur van het Titus Brandsma, 'maar het rendeert beter dan de beurs. Een heel leerjaar kost de overheid 5700 euro.'
Het Titus Brandsma heeft al vier jaar een zomerschool, waar ongeveer zestien scholen in de regio aan meedoen. Met ongeveer 150 deelnemende leerlingen per jaar is de zomerschool naar eigen zeggen de grootste in Nederland.

Groter succes bij zomerschool

'85 procent van de leerlingen die meedoen aan de zomerschool (twee weken in de zomervakantie, red.) gaan alsnog over.' Helders verwacht dat dat percentage voor de lenteschool iets lager zal liggen, namelijk tussen de 65-70 procent. In Nederland hebben 97 scholen een lenteschool of combinatie met een zomerschool, in totaal wordt daar 9,5 miljoen euro subsidie aan gespendeerd.

Uitputtingsslag

Helders omschrijft de lenteschool als 'een behoorlijke uitputtingsslag voor de leerlingen'. De leerlingen krijgen in de meivakantie drie dagen les, daarna nog zes weken twee middagen per week. De lenteschool vereist 100 procent aanwezigheid, anders tellen de resultaten niet mee.