Nieuws

De Graafschap haalt play-offs ondanks harde nederlaag bij AZ

ALKMAAR - De Graafschap heeft zondag de play-offs voor promotie/degradatie definitief veilig gesteld. Al heeft het daar zelf weinig aan gedaan in de uitwedstrijd bij AZ. De Superboeren gingen met 4-1 onderuit.
De Graafschap begon nog wel sterk aan het duel. Via Mark Diemers kam de ploeg zelfs op voorsprong in Alkmaar, maar lang duurde dat niet. AZ kwam langszij via een penalty van Janssen. En nog voor rust liepen de veel sterkere Alkmaarders uit naar een 3-1, mede door een uitblinkende oud-NEC'er, Jahanbakhsh. In de tweede helft rechtte De Graafschap nog haar rug, maar een comeback zat er niet meer in. Van Overeem maakte zelfs de 4-1.
Eindstand: 4-1 (Diemers, Janssen, Haps, Jahanbakhsh, Van Overeem)

-wedstrijdverslag-

De Superboeren hebben vandaag veel uitsupporters meegenomen naar de wedstrijd in Alkmaar. De laatste weken laten de Achterhoekse supporters sowieso goed van zich horen, zowel thuis als uit. Zouden de fans vandaag een stuntje te zien krijgen?
Ja, zo leek het antwoord van de voetballers op het veld. Een vrije trap van Smeets werd snel doorgespeeld op de diepgaande Koolhof. De Duivenaar gaf de voorzet die uiteindelijk belandde bij Diemers en de middenvelder schoot raak in de verre hoek.

AZ herstelt zich snel

Niet veel later was het alweer gelijk. AZ-aanvaller Dos Santos zette een prima actie in, maar werd uiteindelijk in de zestien meter gestuit door Bryan Smeets. De scheidsrechter vond het een strafschop waard en Vincent Janssen schoot via de lat raak: 1-1.
En niet veel later stond De Graafschap ook alweer op een achterstand. De Alkmaarders wervelden gewoon over De Graafschap heen. Dat was ook goed te zien bij de 2-1: Haps ging de één-twee aan met Van Overeem en kon de bal met een volley hard raak knallen achter keeper Jurjus.
En na een prachtige bal vanuit het middenveld had Alireza Jahanbakhsh het duel moeten beslissen, hij ging alleen af op de doelman, maar werd door Ted van de Pavert in zijn rug gelopen. Daardoor miste de oud-NEC'er het goal.
Even later was het wel raak voor Jahanbakhsh. Door gepruts van Robin Pröpper achttering kon Dos Santos een vrije doortocht maken naar het goal. Hij was niet zelfzuchtig en gunde de Iraniër zijn goal. Jahanbakhsh bleef een plaag voor de Superboeren. Weer kon hij op de goal af, Cicek probeerde alles om hem te stoppen, dat lukte uiteindelijk ook doordat hij zijn armen gebruikte. De scheidsrechter gaf AZ niet weer een penalty.

Kansen Vermeij

Na rust waren de herstelden de Doetinchemmers zich voetballend wel. De eerste kansenw aren dan ook voor de bezoekers. Vincent Vermeij schoot eerst via een rug van Johansson net naast en uit die daaropvolgende corner kopte diezelfde Vermeij maar net voorlangs.
Maar de grootste kans van de wedstrijd was misschienw el voor invaller Celso Ortiz bij AZ. Van Overeem zocht de achterlijn op en legde de bal panklaar voor de middenvelder. Jurjus was uit positie, maar Ortiz weigerde raak te schieten en mikte voorlangs.

Wedstrijd komt weer los

De wedstrijd leek daarna een beetje dood te vallen. Maar uit het niets was het weer de topscorer van De Graafschap, Vincent Vermeij, die een grote kans kreeg. De lange man uit Blaricum had moeten scoren, maar stuitte op de voeten van keeper Rochet.
En zoals zo vaak geldt dan de wet: 'als je hem zelf niet maakt, doet de tegenstander het wel.' Dat gebeurde ook. Jahanbakhsh liep weer vrij door aan de rechterkant en kon Van Overeem bedienen. Die tikte van dichtbij de 4-1 binnen.
Dat was ongeveer ook het laatste wat er gebeurde zondag. En door de nederlaag van SC Cambuur bij PSV gaan de Superboeren de play-offs in, ,maar daar moet het wel beter dan vandaag.
Opstelling De Graafschap: Jurjus; Will(77. Straalman), Pröpper, Van de Pavert, Cicek; Smeets, Diemers, Koolhof(71. El Jebli), Driver; Vermeij en Peters (65. Parzyszek).
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!