Nieuws

Oorlogsslachtoffers komen symbolisch tot leven op Nationaal Ereveld Loenen

Oorlogsslachtoffers komen symbolisch tot leven op Ereveld Loenen
Op 2 mei wordt op Nationaal Ereveld in Loenen een nieuwe vorm van herdenken geïntroduceerd. Achter de grafstenen gaan veelal jongeren staan. Die zijn even oud als het slachtoffer dat in het graf ligt.
LOENEN - Op 2 mei wordt op Nationaal Ereveld in Loenen een nieuwe vorm van herdenken geïntroduceerd. Achter de grafstenen gaan veelal jongeren staan. Die zijn even oud als het slachtoffer dat in het graf ligt.
De Oorlogsgravenstichting, die zeventig jaar bestaat, wil zo de oorlogsslachtoffers symbolisch tot leven laten komen. 'Op deze manier hopen we dat mensen zien en beleven hoeveel levens er verloren zijn gegaan en hoe jong die mensen waren. Het is toch echt anders als je uitrekent dat iemand 25 jaar was, dan dat je ziet dat iemand 25 jaar is,' aldus directeur Gel Flieringa van de Oorlogsgravenstichting. 

Diepe indruk

De nieuwe manier van herdenken is vorig jaar al op kleine schaal geïntroduceerd, dat gebeurde zonder pers en publiek. Maar de aanwezige nabestaanden en scholieren waren volgens Flieringa 'diep onder de indruk van de nieuwe manier van herdenken'.
Op het ereveld in Loenen liggen 3900 mensen begraven. Tijdens de traditionele herdenking op 4 mei zal Mark Rutte daar een toespraak houden. De premier is dit jaar in Loenen vanwege het 70-jarig bestaan van de Oorlogsgravenstichting. 
Voor de nieuwe herdenking is een oproep gemaakt.