Nieuws

Bevrijdingsmuseum Groesbeek brengt ode aan vrouwen in oorlogsindustrie

Op Moederdag organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek de 'Rosie the Riveter'-dag. De dag is een ode aan de miljoenen Amerikaanse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het werk gingen in fabrieken. 'Rosie the Riveter' was de naam voor deze vrouwen.
GROESBEEK - Op Moederdag organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek de 'Rosie the Riveter'-dag. De dag is een ode aan de miljoenen Amerikaanse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het werk gingen in fabrieken. 'Rosie the Riveter' was de naam voor deze vrouwen.
Twee historici vertellen deze dag hoe het de 'Rosies' verging op de werkvloer en hoe de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt hiermee veranderde. Ook wordt de documentaire Rosies: Stories From the Home Front vertoond, waarin de 'Rosies' hun eigen verhaal vertellen. Tussen iedere presentatie wordt er live-muziek gespeeld over 'Rosie the Riveter', uitgevoerd door Majorie Scholtz.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verrichtten de miljoenen Amerikaanse vrouwen zwaar en soms gevaarlijk werk in de oorlogsindustrie. Ze zorgen voor materiaal voor de geallieerde soldaten in Europa en de Pacific. De 'Rosies' maakten van alles, van jerrycans tot vliegtuigen.