Nieuws

GLD doc - Reis tussen hoop en vrees

Sami Al-Enad vluchtte uit Syrië en woonde zeven maanden in vluchtelingenopvang Heumensoord. Daar hoorde hij de verhalen van andere vluchtelingen.
Sami Al-Enad vluchtte uit Syrië en woonde zeven maanden in vluchtelingenopvang Heumensoord. Daar hoorde hij de verhalen van andere vluchtelingen.
'Ik ben scenario-schrijver en auteur en als schrijver vind ik dat ik de plicht heb deze verhalen vast te leggen. Ook omdat ik best merk dat Nederlanders overvallen worden door de enorme aantallen vluchtelingen. Ik wil laten zien dat we echt niet zomaar weg zijn gegaan en dat we een bijdrage willen leveren aan dit land waar we zo gastvrij zijn opgevangen.' 
Op Heumensoord kwam hij in contact met Omroep Gelderland-verslaggeefster Annemieke Schakelaar. Samen met filmmaker Olaf Koelewijn maakten zij de documentaire Reis tussen Hoop en Vrees die dinsdag 3 mei vanaf 18.20 uur elk uur wordt uitgezonden.
Daarin vertellen vier Syrische vluchtelingen over de zware beslissing om familie en vrienden achter te laten; over de heftige reis en de enorme angst als ze midden op zee dreigen te verdrinken; over de ontvangst door Nederland.
Sami Al-Enad heeft zelf de interviews met vier andere Syrische vluchtelingen opgenomen in de studio van Omroep Gelderland. In het Arabisch. 'De aanwezige crew kon dat niet verstaan en toch werden we koud van bijvoorbeeld het verhaal van Rimaz Al Seirawan', zegt verslaggeefster Annemieke Schakelaar. 'Zelfs onze stoere cameraman had kippenvel op de armen. We voelden allemaal de paniek en angst die zij moet hebben gevoeld toen het rubberbootje waarin zij met haar 12-jarige broertje zat midden op zee omkiepte.'
Rimaz vertelt: 'We waren ver weg van alles, er was geen eiland te zien, geen kust. Toen begon mijn broer te huilen. Hij kreeg water binnen en zijn zwemvest liep vol water. Hij vroeg of we doodgingen.'
Naast de studiogesprekken ging Sami ook geholpen door vluchteling Tarek Chokri in Nijmegen de straat op om met Nijmegenaren te vragen wat ze nu vinden van vluchtelingen. En dat levert bijzondere ontmoetingen op. Mensen die bijvoorbeeld wel willen weten waarom deze gezonde, jonge mannen niet in Syrië zijn gebleven om te vechten, hun land te verdedigen. 'Omdat er al veel te veel doden zijn gevallen', zeggen Sami en Tarek.
Over de opvang in Heumensoord zijn de vluchtelingen niet al te enthousiast; over de Nederlanders des te meer. 'Als je hier iemand om hulp vraagt, geven ze meteen je telefoon om even te kunnen bellen of helpen je met de juiste trein vinden', zegt Tarek.
En de koerdische Rinas vult aan: 'Ik snap het best dat Nederlanders het soms lastig vinden, die vluchtelingen. Het is ook moeilijk vanwege onze verschillen en de grote hoeveelheid aan vluchtelingen, maar na enige tijd hoop ik dat ze anders gaan denken. De sleutel voor de Nederlanders ligt in de glimlach die ik zie bij jong en oud. Dat is ook wat mij het meeste aantrok. En de grote hoeveelheid fietsen natuurlijk', voegt hij er lachend aan toe.

Tussen hoop en vrees Dinsdag 3 mei op tv bij Omroep Gelderland Kijk om 18.20 uur (Daarna elk uur herhaald)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!