Nieuws

Teleurgestelde chauffeurs Syntus willen contant geld eerder uit de bus

APELDOORN - Buschauffeurs van Syntus in Apeldoorn zijn niet helemaal gelukkig met de plannen van het bedrijf om vanaf 2018 contant geld te weren uit de bus.
Vrijdag werd bekend dat vakbond FNV en de busmaatschappij hebben afgesproken dat er niet meer met cash kan worden betaald. Door deze maatregel hopen ze het aantal overvallen op buschauffeurs terug te dringen.
De buschauffeurs reageren teleurgesteld. Zij willen dat er al vanaf 2017 niet meer met contant geld betaald kan worden. 'We hebben dit afgesproken in het werkoverleg met de ondernemingsraad en na wat gepraat in de achterkamertjes wordt het dan toch weer 2018,' vertelde een buschauffeur nadat het nieuws bekend werd. 

Wettelijk betaalmiddel

Volgens de FNV-onderhandelaar lukt het niet om de maatregel eerder door te voeren, omdat contant geld een wettelijk betaalmiddel is. Hij zegt afhankelijk te zijn van de regering in Den Haag om ervoor te zorgen dat mensen niet meer met contant geld kunnen betalen in de bus.
Bovendien hebben de busmaatschappijen tijd nodig om te zorgen dat mensen alleen nog maar elektronisch kunnen betalen. Ook vervoerder Arriva is hier pas per 2018 klaar voor.

Extra beveiliging

De extra beveiligingsmaatregelen blijven van kracht. Zo zijn er extra beveiligers die meereizen op de bussen en rijden er auto's rond die snel ter plekke kunnen zijn. Ook zijn er afspraken gemaakt met de politie, zodat die sneller in kan grijpen.
Verder zorgt Syntus er per direct voor dat buschauffeurs niet meer met grote hoeveelheden contant geld hoeven te werken. Tijdens hun dienst kunnen chauffeurs bijvoorbeeld hun geld op verschillende punten afstorten, zodat ze nooit meer dan een paar tientjes bij zich hoeven hebben. Dit jaar start er nog een pilot met het volledig weren van contant geld op bussen in Apeldoorn.

Cashloos kost tijd

Syntus geeft aan de reactie van de buschauffeurs te begrijpen, maar zegt tijd nodig te hebben om bijvoorbeeld pinautomaten in de bus te maken. Daarnaast moet het landelijk tegelijk ingevoerd worden en moet er iemand opdraaien voor de kosten. Ze willen daarover in gesprek met hun opdrachtgevers, zoals de provincie Gelderland.

Overvallen

Buschauffeurs voelen zich niet veilig meer door een reeks overvallen. Nadat op 4 april opnieuw een chauffeur in Apeldoorn het slachtoffer werd van een overval, legden de chauffeurs kort het werk neer. Het was de derde overval op een buschauffeur van Syntus in een half jaar tijd.