Nieuws

Fort Pannerden opent met mislukt startschot

DOORNENBURG - Na een jarenlange restauratie van Fort Pannerden is het bolwerk donderdag geopend voor publiek. Het startschot van het gerestaureerde kanon liet alleen even op zich wachten.
Meer dan een half jaar werkten vrijwilligers aan 'De Dikke Bertha van Pannerden'. Een replica van een kanon zoals dat vroeger in het fort stond. Logisch dus dat datzelfde kanon het startschot moest geven voor een nieuwe periode van Fort Pannerden.

Stoppen slaan door

Aan de inzet van de medewerkers zal het niet liggen. De vuurprocedure wordt nauwgezet gevolgd, maar als op het beslissende moment de stroom uitvalt is er sprake van overmacht. 'De procedure werkte wel, maar tijdens de procedure viel de stroom uit. Nou ja, dan ben je onmachtig' verklaart kanonnier Jan Stienstra.
Zodra de stoppen zijn vervangen klinkt alsnog de harde knal van het grote kanon. Clemens Cornielje, de Commissaris van de Koning hielp bij de openingshandeling. Cornielje gaf het kruit aan voor het openingsschot, hoewel hij het gevaarte zelf ook wel had willen afvuren. 'Dat is natuurlijk een jongensdroom om zulk soort dingen te doen, maar wat in het vat zit verzuurt niet.'
ūüí¨ WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!