Nieuws

Giro voor dummies: wie komt daar nou voorbij suizen?

Zie ze maar eens uit elkaar te houden!
Het valt niet mee om voorbijrazende wielrenners te herkennen. Zeker niet als er een volledig peloton voorbijkomt. Een paar tips.
APELDOORN - Het valt niet mee om voorbijrazende wielrenners te herkennen. Zeker niet als er een volledig peloton voorbijkomt. Een paar tips.

Tip 1: kom naar Apeldoorn

Vandaag is daar de officiële ploegenpresentatie. Alle 198 renners verschijnen dan op de markt op een groot podium om te worden voorgesteld aan het publiek.
Op vrijdagmiddag is daar de tijdrit. Wie 's ochtends komt, kan al veel renners al langs zien komen die bezig zijn met het verkennen van het parcours.

Tip 2: luister naar de speaker

In de start- en finishplaatsen schalt vaak de stem van een commentator door de luidsprekers. Die geeft vaak nuttige informatie over de renners en de koers. Het Nederlands commentaar wordt verzorgd door Kees Maas. De Brabander geeft sinds mensenheugenis commentaar bij grote wielerwedstrijden in Nederland zoals de Amstel Gold Race.
Kees staat bekend om zijn bijzondere talenkennis. 'Va bene', Italiaans voor 'het gaat goed', weet Kees immer handig te vertalen naar: 'Hij heeft goede benen vandaag.'
Voor het internationale commentaar krijgt hij gezelschap van Stefano Bertolotti en Anthony McCrossan. Bij de ploegenpresentatie in Apeldoorn is ook presentator Wilfried de Jong (foto) van de partij.

Tip 3: ga naar het tekenen van de presentielijst

Voor elke wedstrijd moet een wielrenner naar het startpodium komen om zijn handtekening te zetten. Hij doet dat op een groot bord ten teken dat hij die dag ook werkelijk gaat starten. Wie niet tekent, gaat officieel niet van start. Als toeschouwer heb je zo even de tijd om de coureurs één voor één langs te zien komen onder begeleiding van commentaar van de speaker.

Tip 4: zoek het roze

De leider van het algemeen klassement rijdt in de roze trui: La Maglia Rosa. De kleur ontleent die trui aan de roze kleur papier van de organiserende krant La Gazzetta dello Sport.
Overigens zijn er nog drie bijzondere truien:
  • blauw voor de beste klimmer
  • rood voor de beste sprinter
  • wit voor de beste jonge renner

Tip 5: zorg dat je een startlijst met rugnummers hebt

Elke wielrenner heeft de hele Giro hetzelfde nummer op zijn rug. Dat nummer staat ook op zijn zogenoemde 'kaderplaatje', dat is het plaatje dat vast zit op de fiets. Alleen bij een tijdrit mag dat kaderplaatje ontbreken.
Vlak voor de Giro van start gaat, wordt de officiële lijst met die rugnummers gepubliceerd. Het is handig om daarvoor de app van de organisatie te downloaden.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!