Nieuws

Giro voor dummies: hoeveel Nederlanders wonnen de Ronde van Italië?

Het antwoord op die vraag is niet zo ingewikkeld. Naar boven afgerond waren er dat precies nul. Nog nooit won een Nederlander de Giro d'Italia.
ARNHEM - Het antwoord op die vraag is niet zo ingewikkeld. Naar boven afgerond waren er dat precies nul. Nog nooit won een Nederlander de Giro d'Italia.
De Nederlander die er misschien wel het dichtst bij kwam was een Gelderlander: Erik Breukink uit Spankeren. In 1987 werd hij derde, in 1988 tweede. In 1989 leek hij hard op weg om daadwerkelijk de Giro op zijn naam te schrijven.

Hongerklop

Hij kreeg hongerklop door te weinig eten en werd uiteindelijk vierde. Breukink is nog wel de Nederlander die het langst in de roze leiderstrui reed: acht dagen.
Drie coureurs houden gezamenlijk het record van het meeste aantal overwinningen in het eindklassement van de Giro. Alfredo Binda, Fausto Coppi en Eddy Merckx schreven de Giro ieder vijf keer op hun naam.

La maglia rosa

In 1909 werd de eerste Ronde van Italië gereden. Pas in 1931 werd de roze trui, de maglia rosa, ingevoerd om de leider in het algemeen klassement goed te herkennen.
Er werd voor de kleur roze gekozen, omdat de organiserende krant, de Gazzetta dello Sport, op roze papier werd gedrukt. Er zijn nog drie kleurentruien:
  • blauw voor de beste klimmer
  • rood voor de beste sprinter
  • wit voor de beste jonge renner.

'Beker zonder einde'

Naast de roze trui krijgt de winnaar sinds 1999 ook nog een beker: Il Trofeo Senza Fine. Oftewel: de trofee zonder einde. Vanaf de basis krult een band van verguld koper in een oneindig lijkende spiraal naar boven. Op de band staan de namen van de winnaars. De trui mogen de renners houden, de beker niet.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!