Nieuws

Zonneschotels met slangen verwarmen zwemwater 't Harde

'T HARDE - Zwembad de Hokseberg in 't Harde is na 35 jaar voorzien van nieuwe apparatuur. Ook aan het milieu is gedacht. Op het dak van de kleedruimten zijn 111 zonneschotels (sundiscs) aangebracht die de zon de gelegenheid geven het water voor te verwarmen.
De sundiscs hebben de vorm van een satellietontvanger met een doorsnee van 1,5 meter. In de 'schotel' is een slang stijf opgerold, vele tientallen meters. Normaal is een zonnecollector plat vlak die gericht moet worden op de zon. Maar deze vinding heeft deze bijzondere vorm om maximaal zonvermogen op te vangen. 
De warmte wordt gebruikt om het zwemwater voor te verwarmen. Het scheelt 20 procent in de energiekosten.
Zwembad de Hokseberg in 't Harde gaat deze vrijdag open voor het publiek. Om 11.00 uur mogen de eerste zwemmers het water in. Die zullen het niet direct merken, maar achter de schermen is het zwembad volledig gerenoveerd.

Kunst en vliegwerk

De apparatuur was al 35 jaar oud en was nodig aan vervanging toe. Met kunst en vliegwerk werd de installatie de afgelopen jaren aan de praat gehouden. De machinekamer was zo oud, dat noodzakelijke onderdelen niet meer te krijgen waren, volgens voorzitter Bossebroek.
Maar die tijden zijn voorbij. Door een investering van de gemeente Elburg zijn pompen en motoren vervangen en aangepast aan de eisen van deze tijd. En de stroom wordt voortaan opgewekt door zonnepanelen.
Het nieuwe zwemseizoen is vrijdag om 11.00 uur geopend. Alle scholen waren uitgenodigd.