Nieuws

Woonwagenvrouw Anneke uit Tiel wil met benefietconcert geld ophalen voor strijd tegen discriminatie

Benefietconcert voor juridische strijd tegen discriminatie van woonwagenbewoners
Woonwagenbewoners worden gediscrimineerd door overheden. Dat wil de Tielse woonwagenbewoonster Anneke van de Pol van de stichting Travellers United Nederland bewijzen bij de rechtbank en desnoods bij het College voor de Rechten van de Mens.
TIEL - Woonwagenbewoners worden gediscrimineerd door overheden. Dat wil de Tielse woonwagenbewoonster Anneke van de Pol van de stichting Travellers United Nederland bewijzen bij de rechtbank en desnoods bij het College voor de Rechten van de Mens.
'We hebben gesprekken gehad met de politiek, maar we hebben niks meer vernomen', vertelt Anneke van de Pol. Samen met een paar andere woonwagenvrouwen richtte zij de stichting op. 'We benaderen anti-discriminatiebureaus, want in honderd jaar woonwagenbeleid is het van kwaad naar erger gegaan', vertelt Van de Pol.

'Gemeente Tiel voert uitsterfbeleid'

De Tielse activiste richt haar pijlen onder andere op de gemeente waar zij zelf woont. Die voert volgens haar een uitsterfbeleid en is er op uit om woonwagenkampen op te ruimen. 'Op mysterieuze wijze staan er nog maar acht mensen op de wachtlijst voor een plek op een woonwagenkamp, terwijl er voor een standplaats wel 50 gegadigden zijn.' 
Van de Pol put hoop uit een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens in 2014. Dat bepaalde toen dat de gemeente Oss zich schuldig maakt aan het discrimineren van woonwagenbewoners. Dat is in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. 

'Weggezet als wietkwekers'

Ook bij het krijgen van een baan worden woonwagenbewoners gediscrimineerd, vindt Van de Pol. 'Dat komt ook door de media die ons wegzetten als wietkwekers. Dat maakt het moeilijk om een kans te krijgen.'
Van de Pol hekelt de opkomst van de zogenoemde tiny houses. 'Dat steekt ons ook. Overheden willen daar wel aan meewerken, terwijl wij leges moeten betalen om op een wachtlijst te staan.'

Benefietavond

Om de juridische strijd tegen het onrecht te bekostigen, organiseert de stichting van Anneke van de Pol een benefietavond met artiesten die populair zijn in het woonwagencircuit, zoals Django Wagner, Bouke en Colinda. De benefietavond is op 12 juni in restaurant De Betuwe in Tiel. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!