Nieuws

LIVEBLOG (gesloten): Gelders oranjefeest in volle gang

Kleedjesmarkt in Huissen
De Koning mag dan vandaag niet in Gelderland zijn, maar dat weerhoudt de feestvierders in onze provincie er niet van om toch een toost uit te brengen op de vorst. Benieuwd hoe Gelderland Koningsdag 2016 beleeft? Lees hieronder deel twee van ons liveblog.
ARNHEM - De Koning mag dan vandaag niet in Gelderland zijn, maar dat weerhoudt de feestvierders in onze provincie er niet van om toch een toost uit te brengen op de vorst. Benieuwd hoe Gelderland Koningsdag 2016 beleeft? Lees hieronder deel twee van ons liveblog.
14.45 We sluiten dit liveblog, en gaan door in een nieuw liveblog: Gelderland viert feest
14.20 uur: Feest in Westervoort. Een koningskindje.
14.05 uur: En daar is dan de eerste tompoes-foto!
Genieten dus, datzelfde geldt voor een jong meisje in Azewijn die blij was dat het droog bleef.
14.00 uur: Tijdens Koningsnacht heeft een 26-jarige Amsterdammer een verkeersregelaar proberen aan te rijden. De politie heeft hem daarvoor aangehouden. De man weigerde aanwijzingen van de verkeersregelaar op te volgen en reed door. Daarbij raakte hij het been van de verkeersregelaar, die nog net op tijd kon wegspringen om erger te voorkomen.
De verkeersregelaar stond ter hoogte van de Weerdjesstraat, waar alleen taxi's en aanwonenden mochten rijden. Toen de verkeersregelaar een taxi doorliet probeerde de Amsterdammer ook langs de pionnen op te rijden. Na het doorrijden werd de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.
13.50 uur: Grote spanning bij de organisatie van de Koningsfeesten in Hattem, komen er wel genoeg mensen? Want Zwolle, waar de Koning met familie op bezoek is, ligt bij Hattem net over de grens. Daarnaast moesten verschillende onderdelen worden afgelast, zoals de klimwand en de micro pulling, omdat het terrein te drassig is. In de feesttent waren grote beeldschermen neergezet om het bezoek van de koninklijke familie in Zwolle te kunnen volgen. Een handjevol mensen maakte daar gebruik van.
13.40 uur: De straten in Gelderland kleuren nu echt steeds meer rood, wit en blauw. Hele rijen met huizen hangen de vlag uit. Zo is te zien in Arnhem en Putten.
13.30 uur: De koning is ondertussen langs de 10-meter lange tafel geweest die gemaakt is door fr Gelderse bedrijven Wullink interieurs uit Harfsen en Oldenboom uit Doetinchem. De NOS bracht de tafel verschillende keren in beeld. En koning Willem-Alexander bedankte de provincie Gelderland voor hun medewerking aan de Koningsdag in Zwolle.
13.15 uur: De burgemeester van Druten vond deze Koningsdag het moment om eens iets nieuws te proberen. Hij ging gewoon abseilen van een hoge toren. Na afloop liet de burgemeester weten op Twitter weten dat hij weer veilig aan de grond staat.
12.50 uur: De zeepkistenrace in Beek Berg en Dal staat op het punt van beginnen. De deelnemers zijn er in ieder geval klaar voor.
12.40 uur: Mocht u zich nog totaal vervelen vandaag en niks met Koningsdag willen doen, dan kan u ook terecht bij de Bronckhorster molen in Steenderen. Die is namelijk gewoon open vandaag.
12.30 uur: Wij waren benieuwd wat u vandaag zou doen op Koningsdag. Daarom vroegen we op Facebook wat uw plannen waren. Een greep uit de reacties:
  • Thea Trouw: 'Hier start de dag met het uitzetten van de auto puzzelrit in Voorthuizen. En 's middags doe ik mee aan de Oudhollandse Spelen en 's avonds knog naar het terrein voor muziek en vuurwerk. Dat is al jaren onze traditie die we in ere houden.'
  • Hans Poulussen: 'De hele dag op de bank hangen en hopen dat er iemand oranjesoesen komt brengen.'
  • Ewout Scholten: 'Het is btw-tijd en de laatste aangiften moeten worden afgerond. En dat met de tv op de achtergrond aan.'
  • Theresia van de Werken Beukema: 'Geen tijd voor Koningsdag! Wij zijn druk met de voorbereidingen voor een feestje de dag erna! Nu al in de jubelstemming.'
  • Sander van der Graaf-Huizer: 'Op de koningsmarkt staan met een kraam. Een paar grote zeilen mee en een kan thee, wij vermaken ons wel.'
12.10 uur: Die hebben goed hun best gedaan!
12.00 uur:
Het duurt alleen niet lang meer, zegt MeteoGroup. 'De buien trekken nu toch echt over de gehele provincie. Binnen nu en een paar uur heeft bijna de hele provincie een buitje over zich heen gehad. Mogelijk met een verdwaalde klap onweer en wat vlagen wind.'
11.45 uur: Onze koning is niet de enige die vandaag jarig is.. de dochter van Frans Duijts uit Tiel mag vandaag 10 kaarsjes uitblazen
11.40 uur: En burgemeesters vieren natuurlijk ook graag het feestje mee. Burgemeester Hoogendoorn was bij de aubade in Oosterwolde.
11.30 uur: In Baak vieren ze Koningsdag voor het eerst samen met Steenderen. Er is onder andere een fietstocht. De mooist versierde fiets wint een prijs.
11.20 uur: De koning is inmiddels aangekomen in Zwolle. Hij maakt daar een rondje door de stad. Tijdens dat rondje komt hij ook langs een 10-meter lange tafel. Die tafels worden gedragen door 'blauwvingers', de geuzennaam van de Zwollenaren. Het idee van de tafel kwam van studenten van het Cibap vakcollege in Zwolle en de tafel is gemaakt door twee Gelderse bedrijven: Wullink interieurs uit Harfsen en Oldenboom uit Doetinchem. Wullink vertelde er dinsdag trots over op Radio Gelderland.
11.15 uur: Er moet natuurlijk ook gewoon gewerkt worden vandaag.
11.10 uur: Maar u hoeft ook niet naar buiten. In Tiel kijkt Max(1) samen met zijn papa en mama lekker naar de tv en maken zij er binnen een groot koningsfeest van.
11.00 uur: Dat iedereen nu toch aan het genieten is van het feest, is ook goed te zien op de snelweg.
10.50 uur: Gelderland lijkt toch volop te genieten van Koningsdag. Zowel buiten als binnen. Bijvoorbeeld in Huissen, waar de kleedjesmarkt naar binnen is verplaatst.
Of bij het vogelschieten:
En bij de optocht in Putten wordt ook volop genoten:
10.45 uur: Wij starten deel twee van ons liveblog. Deel één kunt u natuurlijk ook nog teruglezen, dat kan via deze link.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!