Nieuws

LIVEBLOG (gesloten): Grijs Gelderland kleurt 's ochtends al snel oranje

ARNHEM - De koning is dan niet in Gelderland vandaag, maar dat weerhoudt de feestvierders in onze provincie er niet van om toch een toost uit te brengen op de vorst. Benieuwd hoe Gelderland Koningsdag 2016 beleeft? Lees hieronder deel één van ons liveblog.
10.40 uur: Wij sluiten deel één van dit liveblog. Bekijk hier deel twee van het liveblog.
10.30 uur: Onze verslaggever George Borghouts ging vanmorgen door de provincie heen om gehesen vlaggen te zoeken. Hij vond ze op verschillende plaatsen. Bekijk hieronder waar:
10.20 uur: Het feest Beat the Bridge in Arnhem gaat vanmiddag gewoon door. Ondanks het dodelijk ongeval dat vanmorgen plaatsvond op de John Frostbrug in Arnhem.

Zie ook:

10.10 uur: Er was ook nog minder leuk nieuws in Renkum. Toen de Oranjevereniging vanmorgen aankwam op het Europaplein in Renkum bleek er een enorm gat te zitten in de tent die door de gemeente was geplaatst. Vandalen hebben enkele vierkante meters uit de tent gesneden.
10.00 uur: Oud-burgemeester van Renkum, Jean Paul Gebben, heeft zich dinsdagmorgen van zijn goede kant laten zien voor de kinderen in het dorp. Zij zouden woensdag eigenlijk buiten een kleedjesmarkt hebben voor de bibliotheek, maar met het oog op de slechte weersomstandigheden wilde de Renkumse Evenementen en Oranje Vereniging graag de markt in de oude bibliotheek.
Dat wilde de makelaar niet, maar door een telefoontje van Gebben konden de kinderen alsnog naar binnen verhuizen. Die actie van Gebben werd enorm gewaardeerd.

De kleedjesmarktspullen worden naar binnen gebracht. Foto: Gert Budding
09.50 uur: Het is tot nu toe droog in meerdere delen van Gelderland. Maar daar blijft het niet bij, denkt MeteoGroup in Wageningen. 'We hebben tot dusver geluk gehad, maar het blijft koud en hagel en een onweersbui behoort tot de mogelijkheid. Het wordt maximaal 9 graden.
09.45 uur: Waar het op verschillende plaatsen in Gelderland juist begint, lijkt Hattem vandaag leeg te blijven. Veel Hattemers vertrekken mogelijk ook naar Zwolle om de Koning te bekijken, maar er zijn door de vele regen ook behoorlijk wat evenementen afgelast. Daardoor vraagt de organisatie zich af of er nog wel deelnemers naar de festiviteiten in de stad.
De afgelaste activiteiten in Hattem:
  • Geen klimwand en micro pulling
  • Oranjeslag geannuleerd door afzeggingen van alle teams
  • Weinig deelnemers voor Oranjemarkt en ook geen oldtimers in het weiland.
09.30 uur: Op verschillende plekken in Gelderland begint Koningsdag nu toch echt op te starten. Zo is de optocht in Nunspeet begonnen.
En ook in Nijmegen trekken de mensen er op uit.
In de Hamalandhal in Lichtenvoorde zou de markt pas om 10.00 uur beginnen, maar rond 09.00 uur was er al veel belangstelling.
09.25 uur: Bij Shoeby Fasion in Culemborg wordt ook al warmgedraaid voor Koningsdag.
09.15 uur: Koningsdag in Gelderland is natuurlijk een feest voor jong en oud. Deze koning wilde zijn kroon niet meer afzetten.
09.00 uur:  Inmiddels hangen de vlaggen uit op de Stevenstoren in Nijmegen. 'De vertraging is ontstaan doordat er eerst nog een overleg was over de windsnelheid en de risico's daardoor', vertelt torenwachter Peter Kuipers.
08.45 uur: Gelderland kleurt nu echt rood, wit en blauw!
08.30 uur: Begint het weer dan toch een beetje om te slaan?
08.20 uur: De vlag wordt gehesen in Hulshorst voorafgaand aan de aubade. Later vandaag gaat de buurtvereniging daar ook nog een grote optocht door Nunspeet houden, waar heel veel aanmeldingen voor zijn binnen gekomen. Zo vertelde de organisatie bij Radio Gelderland.
08.05 uur: In Nijmegen zijn ze waarschijnlijk nog niet allemaal ontwaakt. De vlag op de Stevenstoren ontbreekt nog.
7.55 uur: Wij wensen u natuurlijk hetzelfde!
7.45 uur: Hoezo een gure en regenachtige Koningsdag? Gelderland ontwaakt met een mooi Oranjezonnetje.
7.35 uur: De straten in Arnhem worden langzamerhand ook voorzien van rood-wit-blauwe vlaggen. Zoals hier, op de Vondellaan.
7.20 uur: In Harderwijk waren vanmorgen veel kleuren te zien, maar oranje.. ho maar!
7.10 uur: De Apeldoorners maken zich op voor een gevulde beurs aan het eind van de dag.
7:00 uur: De eerste vlaggen zijn gespot. Jaap van Veldhuisen liet op Twitter weten dat zijn vlag alvast hangt in Putten.
En ook in Rheden is dat niet anders.
6.35 uur: Omroep Gelderland ruimt op! Altijd al in het bezit willen komen van de klompensloffen van Corine van Dijk, of een bokshandschoen uit Sparren? Dan is vandaag uw dag. Kom dan naar de hoek van de Nieuwstraat/Korenstraat in Apeldoorn.
Collega's Alberto en Floris verkopen de collectorsitems van Omroep Gelderland. 'Op=op, dus mensen moeten er vroeg bij zijn', vertelt Alberto.
6:25 uur: In Beek Berg en Dal kijken ze vandaag uit naar het hoogtepunt van de dag: de zeepkistenrace. Tientallen zeepkisten zullen de Nieuwe Holleweg afdalen. 'Ook wel de muur van Beek en de hel van Berg en Dal genoemd', vertelt organisator Jan Willem van der Hogen. Vanaf 13.00 uur gaan de eerste zeepkisten van start.
6.17 uur: Het is zover, de vlag mag uit! Heeft u de vlag al hangen? Maak een mooie foto en wij plaatsen hem in ons liveblog!
6:05 uur: De eerste Gelderlanders ontwaken, zo ook in Groesbeek. Daar is alleen nog niks van een Oranjesfeer te zien.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!