Nieuws

Per 2018 geen cash meer in bussen van Arriva door aanhoudende overvallen

HEERENVEEN - Vanwege aanhoudende overvallen heeft openbaar vervoerbedrijf Arriva besloten contant geld per januari 2018 uit de bus te houden. Na opnieuw een overval afgelopen vrijdag, ditmaal in Tilburg, werd overlegd door de vakbonden en Arriva. Daaruit kwam de beslissing straks geen cash meer te accepteren. Ook in Gelderland zijn buschauffeurs in de afgelopen tijd slachtoffer van overvallen of geweldpleging geworden.
De maatregel van Arriva geldt pas over een ruime anderhalf jaar, omdat eerst aan een aantal voorwaarden moet worden voldaan, namelijk: een stabiele en goed functionerende techniek, overeenstemming met alle betrokken overheden en de reizigers moeten goed geïnformeerd worden, zo laat Arriva weten. 
In juli start Arriva een proef waarbij gepind kan worden in bussen in Tilburg en Den Bosch. Zo wil de vervoerder in Tilburg per oktober van dit jaar contant geld al weren na 19.00 uur. Verder is daar ook een pakket van aanvullende maatregelen van kracht. In Gelderland rijdt de vervoerder onder meer in Wageningen, Arnhem, de Achterhoek en het Rivierengebied. 

Stakende chauffeurs

Vanwege een gewapende overval staakten buschauffeurs van Syntus begin april in Apeldoorn. Ze legden toen een deel van de ochtend het werk neer. Ook zij willen geen geld meer in de bus.
De ChristenUnie stelde enkele dagen erna vragen aan het college vanwege een stijgend aantal overvallen in de stad. Syntus besloot de komende tijd zichtbare en onzichtbare beveiliging in en rond de bussen in te zetten. In november vorig jaar werd een chauffeur van Syntus in Ede bespuugd en geslagen. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!