Nieuws

Arnhemmer blijft doorknokken voor huisvuilprivacy

Het lijkt een overwinning voor Arnhemmer Michiel Jonker. De Raad van State geeft hem gelijk bij zijn protest tegen naamsvermelding op afvalpassen. Maar dat is slechts op formele gronden, want over schending van de privacy - Jonkers klacht - oordeelt dit orgaan niet.
ARNHEM - Het lijkt een overwinning voor Arnhemmer Michiel Jonker. De Raad van State geeft hem gelijk bij zijn protest tegen naamsvermelding op afvalpassen. Maar dat is slechts op formele gronden, want over schending van de privacy - Jonkers klacht - oordeelt dit orgaan niet.
Michiel Jonker krijgt in mei 2014 een brief van de gemeente Arnhem, waarin een nieuw afvalsysteem wordt aangekondigd. Voortaan kan hij zijn afval alleen nog in de ondergrondse containers kwijt als hij zijn persoonlijke pas gebruikt. 
Luister hier naar het gesprek dat presentator Frank van Dijk had met Michiel Jonker: 

Vakantie verklikken

Die pas is gekoppeld aan zijn woonadres. Volgens Jonker is het niet moeilijk om te achterhalen wanneer iemand zijn afval weggooit en hoeveel. Daarmee is het ook niet moeilijk om te achterhalen wanneer iemand niet thuis is of op vakantie.
Volgens de gemeente gebruikt zij de gegevens om te zien welke containers vol zijn, om de inzamelroutes zo goed mogelijk te maken. Ook kan de gemeente zo achterhalen in welke wijken relatief veel restafval is.  Als Jonker een boze brief naar de gemeente stuurt, krijgt hij als antwoord dat onnodig opgeslagen gegevens worden verwijderd.
Geïrriteerd over het gemak waarmee steeds meer gemeenten persoonlijke gegevens van inwoners verzamelen, besluit Jonker naar de rechter te stappen. Daar moeten ze mee stoppen, vindt hij, om te beginnen moet er een einde komen aan dit pasjessysteem.

Anoniem dumpen

'Ik kan nu al twee jaar niet anoniem mijn afval kwijt.' Gegevens over het gebruik van de afvalcontainers moeten niet langer herleidbaar zijn tot individuele inwoners van Arnhem, vindt hij. Maar de rechter geeft hem geen gelijk.
Jonker gaat in hoger beroep bij de Raad van State met steun van privacyorganisatie Privacy First, die reikhalzend uitkijkt naar de uitspraak. Omdat veel Nederlandse gemeenten ook met persoonlijke afvalpassen of persoonlijke chips in afvalcontainers werken, kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor het Nederlandse afvalbeleid.
Ook hoopt Jonker dat een uitspraak van de hoogste bestuursrechter er voor zorgt dat gemeenten zorgvuldiger omgaan met het registreren van persoonsgegevens. Vorige week stelde toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens nog dat veel gemeenten niet goed weten hoe ze moeten omgaan met privacygevoelige persoonsgegevens van inwoners.

Nooit officieel besluit

Maar tot ongenoegen van Jonker gaat de Raad van State dinsdag niet daadwerkelijk in op zijn bezwaren, maar krijgt hij slechts gelijk op formele gronden. De gemeente heeft nooit een officieel besluit genomen, dus Jonker kon ook geen bezwaar aantekenen.
De rechter had zijn bezwaar dus niet ongegrond moeten verklaren, maar niet-ontvankelijk (niet geschikt voor behandeling). Dus hoeft de Raad van State geen inhoudelijk oordeel te vellen over de privacyschending van de afvalpasjes.
Jonker denkt niet dat hij het erbij laat zitten. Hij onderzoekt hoe hij op een andere manier tegen het afvalsysteem in verweer kan komen.