Nieuws

'Niemand heeft acht weken vakantie', SP wil duidelijkheid over bussen in Arnhem en Nijmegen

Archieffoto Omroep Gelderland
Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen over de zomerdienstregeling van het busvervoer in Arnhem en Nijmegen. Dat vindt de Gelderse SP. De partij wil weten of er nu wel of niet een halfuursdienst komt voor de meeste buslijnen in de regio.
ARNHEM - Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen over de zomerdienstregeling van het busvervoer in Arnhem en Nijmegen. Dat vindt de Gelderse SP. De partij wil weten of er nu wel of niet een halfuursdienst komt voor de meeste buslijnen in de regio.
Vervoerder Breng heeft voor 2016 het aantal uren dat de bus rijdt al met 3 procent teruggebracht. Door in de zomer ook nog grotendeels terug te gaan naar halfuursdiensten, neemt het aantal uren dat de bus rijdt af met in totaal 6 procent, stelt de SP.

'Problemen voor scholen en bedrijven'

SP-Statenlid Maurits Gemmink noemt dat ongewenst. 'Als de halfuursdienst er komt, dan geldt die voor heel juli en augustus', zegt Gemmink. 'Maar er is niemand in Gelderland die 8 weken vakantie heeft. Daardoor breng je bedrijven, en soms ook scholen, in de problemen.'
Bovendien is de vraag wat er met het geld gebeurt dat Brengt uitspaart door minder te rijden. De SP heeft berekend dat de vervoerder zo 2,4 miljoen euro uitspaart. De partij is bang dat er geld gaat naar projecten waar wordt getest met het rijden met vrijwilligers in plaats van met betaalde chauffeurs.

'Het wordt kort dag'

Ook reizigersorganisatie ROCOV Gelderland is bezorgd. Al maanden gaan de geruchten dat de bussen in de zomer terug gaan naar halfuursdiensten, maar er is nog niets officieel. 'Het is al bijna mei, als de dienstregeling in juli in moet gaan, wordt het wel erg kort dag', zegt Ben Mouw, voorzitter van ROCOV. 'Reizigers moeten er wel van op aan kunnen dat ze met de bus kunnen reizen.'
De SP wil nu van Gedeputeerde Staten weten wanneer duidelijk wordt hoe de zomerdienstregeling eruit gaat zien. 'Vorig jaar had Breng enorme problemen om voldoende chauffeurs te vinden voor de zomer', zegt Gemmink. Om problemen te voorkomen moet er dan ook snel een knoop worden doorgehakt, vindt hij.