Nieuws

Honderden motoren op Gelderse snelwegen voor herdenking RMS in Apeldoorn

De Gelderse snelwegen stromen maandagmiddag vol met Molukkers op motoren. Zij zijn onderweg naar Apeldoorn. Daar is een herdenking van de proclamatie van de Republiek Maluku Selatan (RMS), het uitroepen van de Republiek der Zuid-Molukken. Dat gebeurde in 1950. © VID
OVERBERG - De Gelderse snelwegen stromen maandagmiddag vol met Molukkers op motoren. Zij zijn onderweg naar Apeldoorn. Daar is een herdenking van de proclamatie van de Republiek Maluku Selatan (RMS), het uitroepen van de Republiek der Zuid-Molukken. Dat gebeurde in 1950.
Honderden motoren rijden op de snelwegen van Moordrecht naar Apeldoorn. Zij komen onder meer over de A1, A30, de A12 en de A20. Er rijdt ook veel politie mee, dit om ongelukken te voorkomen.
Al ging dat op de A12 even mis, toen een motorrijder onderuit ging. Twee rijstroken waren daardoor even afgesloten. Op de A1, tussen Hoevelaken en Voorthuizen, staat een flinke file door de motoren.
De optocht is voor veel automobilisten te zien, want bijvoorbeeld op  de A30 tussen Ede en Lunteren staan op een brug auto's met vlaggen en hangt er een meterslang spandoek.

Foto: Archief

Herdenking in Apeldoorn

De herdenking vindt plaats in theater Orpheus in Apeldoorn, waar het vanochtend al vroeg druk was.
Bij de herdenking is ook president Wattilete van de RMS aanwezig, zo blijkt uit onderstaand filmpje:
De afgelopen jaren was de herdenking ook al in Apeldoorn.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!