Nieuws

Het regent vandaag weer lintjes in Gelderland

ARNHEM - Honderden Gelderlanders krijgen vandaag een lintje opgespeld. Ze mogen zich voortaan bijvoorbeeld lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Om 13.00 uur vindt u op gld.nl en de app een overzicht van de gelukkigen.
Vorig jaar zijn 323 Gelderlanders koninklijk onderscheiden. Dat waren er een stuk minder dan in 2014, toen 366 mensen een lintje kregen.
Verreweg de meeste decorandi worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De titel Ridder in de Orde van Oranje-Nassau is bij de lintjesregen in Gelderland meestal maar voor enkele tientallen mensen weggelegd.
Onderstaande lintjes worden in Gelderland nog minder vaak uitgereikt:

Hoe krijgt iemand een lintje?

Wie vindt dat iemand een lintje verdient, moet daarvoor een aanvraag indienen bij de burgemeester. Die stuurt de aanvraag door naar de Commissaris van de Koning, die naar het Kapittel voor de Civiele Orden gaat.
Dat legt de aanvraag voor bij de betrokken minister, die uiteindelijk de goedkeuring verleent. Koning Willem-Alexander ondertekent elke toekenning bij Koninklijk Besluit.
Voor burgemeesters is er werk aan de winkel: zij moeten speechen

Twee eeuwen lintjes

Het fenomeen onderscheidingen bestond al langer, maar koning Willem I stond twee eeuwen geleden aan de basis van de jaarlijkse lintjesregen. Nadat Napoleon was verslagen, stelde de nieuwe koning Willem I in 1815 de Militaire Willems-Orde (voor dapperheid) en de Orde van de Nederlandse Leeuw in. Het waren beloningen voor opmerkelijke verdiensten. Ze stonden los van de adelstand.

Koninklijk schouderklopje

In 1892 kwam daar de derde Nederlandse ridderorde bij: de Orde van Oranje-Nassau. Deze was vooral bedoeld om mensen uit lagere klassen een koninklijk schouderklopje te kunnen geven. Maar in het stelsel sloop een automatisme. Zo kregen veel functionarissen na een dienstverband van 40 jaar automatisch een lintje.
In 1994 is het decoratiestelsel grondig herzien. Het werd losgekoppeld van maatschappelijke status en gewerkte jaren. Lintjes werden voortaan verdeeld over alle lagen van de bevolking. Sinds die tijd is het aantal decoraties langzaam gestegen.
De meeste mensen, vooral vrijwilligers, worden onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vorig jaar kregen landelijk 2838 mensen een koninklijke onderscheiding. In Gelderland waren het er 354 in 2015.
Bron afbeeldingen onderscheidingen: Kanselarij der Nederlandse Orden
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!