Nieuws

Waar in Gelderland werden de afgelopen 10 jaar de meeste lintjes uitgereikt?

Onderscheiding 'Lid in de Orde van Oranje-Nassau'. Links: onderscheiding voor mannen, rechts: onderscheiding voor vrouwen
In Gelderland hoorden vandaag 340 Gelderlanders dat hun inzet de Koning heeft kunnen behagen. Per gemeente zijn er grote verschillen.
ARNHEM - In Gelderland hoorden vandaag 340 Gelderlanders dat hun inzet de Koning heeft kunnen behagen. Per gemeente zijn er grote verschillen.
Bekijk hier hoeveel lintjes er de afgelopen 10 jaar in uw gemeente werden uitgereikt.

Meeste lintjes in Ede

Ede is hofleverancier als het gaat om het uitreiken van lintjes tijdens de lintjesregen. Maar liefst 219 mensen kregen het afgelopen decennium een koninklijke onderscheiding.
'In Ede doen ongeveer 45.000 mensen aan mantelzorg en vrijwilligerswerk, dat is heel veel,' zegt woordvoerder Henk Faas. 'Daarnaast communiceren we actief dat mensen elkaar op kunnen geven voor een lintje.'
Opvallend is dat het aantal lintjes sinds 2008 fors is gestegen, dat is ook het jaar dat Cees van der Knaap aantrad als burgemeester. Faas: 'Een burgemeester heeft geen invloed op de beoordeling van de aanvraag. Wat wel invloed kan hebben op de cijfers is dat burgemeester Van der Knaap zo veel mogelijk lintjes wil uitreiken tijdens lintjesregen en niet op de dag waarop bijvoorbeeld een voorzitter van een voetbalvereniging afscheid neemt.'

Welke gemeente heeft naar verhouding de meeste lintjes?

Wie naar de absolute aantallen kijkt ziet dat grote gemeentes goed scoren, maar uit het aantal lintjes per 10.000 inwoners komt er een heel ander beeld naar voren.
In de gemeente Lingewaal hebben 42,4 mensen per 10.000 inwoners een lintje. De gemeente scoort daarmee het hoogste van Gelderland. 'Onze gemeente heeft een rijk verenigingsleven, met veel betrokken vrijwilligers,' zegt gemeentewoordvoerder Karin van Rijnsoever. 'We hebben grote oranjeverenigingen en sportverenigingen. Vrijwilligers zijn vaak lang betrokken bij hun verenigingen en dat zie je terug in het aantal aanvragen en toekenningen van koninklijke onderscheidingen.'
Zevenaar scoort het laagst met 9,2 onderscheidingen per 10.000 inwoners.    

En in de rest van het land?

Dit jaar is er ter gelegenheid van Koningsdag in totaal aan 2.755 personen een koninklijke onderscheiding verleend. Dat aantal daalt al jaren. Ter vergelijking: 10 jaar geleden waren het er jaarlijks ongeveer 3500.
In de Orde van de Nederlandse Leeuw zijn 13 personen gedecoreerd (10 mannen en 3 vrouwen) en in de Orde van Oranje-Nassau 2.742 personen. In het Caribisch deel van het Koninkrijk (Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba) hebben 33 personen een koninklijke onderscheiding ontvangen.  

Meer afgewezen verzoeken

Toch worden er jaarlijks ook aanvragen afgewezen. Dit jaar werd in 413 aanvragen uiteindelijk een negatief advies uitgebracht. Dat percentage ligt hoger dan de voorgaande jaren.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!