Nieuws

Koningsdag ijs- en ijskoud: feesten halsoverkop naar binnen

ARNHEM - Feestorganisaties wachten het slechte weer op Koningsdag niet af. Diverse festiviteiten in de provincie worden naar binnen verplaatst.
'Het wordt wisselvallig', zegt Britta van Gendt van MeteoGroup in Wageningen. 'Als je geluk hebt, komt er maar één bui over je heen. Tussen de buien door kan het mooi zijn. Heb je pech, dan vallen er tien buien en heb je een verregende dag. Het is moeilijk te voorspellen waar ze vallen.'
Hoe dan ook is het koud voor de tijd van het jaar. Van Gendt: 'Normaal gesproken is het zo'n 16 graden. Woensdag is het tussen de 7 en 9 graden. Er staat ook aardig wat wind, dus gevoelsmatig is het iets kouder. Tijdens buien kan de temperatuur ook flink zakken.' 
Van Gendt verwacht de laagste temperaturen in de Achterhoek. Rond het Veluwemeer en in het Rivierengebied wordt het zo'n 9 graden.

Naar schuttersgebouw in Doornenburg

De speeltuin Doornenburg verplaatst vanwege de slechte weersverwachting alle activiteiten naar het schuttersgebouw. De optocht start wel op school.

In Brummen tussen de paarden

Koningsdag 2016 in Brummen vindt plaats in de manage van De IJsselruiters. Dat heeft de Brummense Oranje Commissie, na overleg met de gemeente, besloten. Reden om de festiviteiten die normaliter op en nabij de Ambachtstraat plaatsvinden, te verplaatsen zijn de weersvoorspellingen.
Dankzij de verplaatsing kan het programma - met Brummen got talent, de kleedjesmarkt en de Giro Bambino - zoveel mogelijk doorgaan. 

Circustenten en megadoek in Arnhem

Ook in Arnhem kunnen feestvierders naar binnen. Huishouden Festival, het dancefeest van New Dutch School, verkast naar Stadsbioscoop Rembrandt op Koningsnacht en -dag. Ook organisator 8Bahn gaat drie grote circustenten plaatsen in het Lauwerspark voor de verwachte 6000 bezoekers. 
Op de Jansplaats en het Jansplein in Arnhem nemen ze drastische maatregelen om het eventuele noodweer het hoofd te bieden. Er is maandagmiddag een megadoek opgehangen.

Borculo: activiteiten naar muziekcentrum

Alle activiteiten in Borculo zijn verplaatst naar het muziekcentrum, het voormalige Muziekgebouw Volharding. Kinderen kunnen daar droog hun spulletjes verkopen op de kindermarkt. 'We hadden een slechte ervaring met het weer op vijf mei vorig jaar', vertelt Caroline Geverink van Stichting Nationale Feest- en Herdenkingsdagen Borculo. 'Toen waren de voorspellingen ook slecht, maar hielden we de activiteiten toch buiten. 's Middags hoosde het naar beneden. Nu met de kou nemen we geen risico's.'

Hengelo van buiten naar binnen

Ook in Hengelo heeft het Oranjecomité besloten om diverse activiteiten van buiten naar binnen te verplaatsen. Woensdagochtend vroeg worden de zalen daartoe ingericht. Zo zal de kindermarkt verplaatst worden naar Zaal Wolbrink. En DJ Jordy, "De Jonge Helden van Hengel" en de Dansworkshop van Aerofitt verhuizen woensdag naar Partycentrum Langeler.

Overdekt feesten in Renkum

De viering van Koningsdag is in Renkum verplaatst naar de leegstaande bibliotheek aan het Europaplein. Daar kunnen feestvierders overdekt feesten tussen 10.00 en 17.00 uur. 

Doetinchem: één podium naar binnen

In Doetinchem gaat een van de vier podia naar binnen. Het gaat om het podium aan de Omdraai, 'een tochtig gat', aldus plaatsvervangend centrummanager Henny Bergsma. De artiesten verhuizen naar Paddy's Food & Drinks in die straat.
De vrijmarkt, met zo'n 700 deelnemers, gaat gewoon door. 'We zijn positief gestemd. Niks veranderlijker dan het weer', weet Bergsma. 

Feest 's-Heerenberg naar binnen

In 's-Heerenberg wordt het feest in de Koningsnacht verplaatst: van het Stadsplein naar zalencentrum De Gracht. 

Kinderrommelmarkt Groenlo in de kerk

De kinderrommelmarkt in Groenlo wordt verplaatst naar de Oude Calixtuskerk, meldt de Groenlose Gids. Op een scherm in deze kerk zijn de landelijke feestelijkheden live te volgen. 

Kinderkleedjesmarkt in het wijkcentrum in Apeldoorn

Ook in Apeldoorn is de kleedjesmarkt niet buiten, maar in het wijkcentrum Het Bolwerk, Ravelijn 55 in Apeldoorn. De kinderkleedjesmarkt begint om 10.00 uur.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!