Nieuws

Meldpunt dierenverwaarlozing nu al meer tips dan in heel 2015

ARNHEM - Het Vertrouwensloket Landbouwhuisdieren van LTO Nederland heeft in de eerste vier maanden van 2016 al meer tips en meldingen gehad dan in heel 2015.
Afgelopen week werden 400 dode varkens gevonden bij een varkensboer in de gemeente Berkelland. Ze bleken daar al tien maanden te liggen. Het vertrouwensloket is opgezet om dit soort verwaarlozing van vee te beperken en te voorkomen. Mensen die op een boerenerf komen, zoals voerleveranciers, familie of landwerkers, kunnen er tips doorgeven en informatie opvragen.
Het meldpunt is niet alleen bedoeld om door te geven dat het slecht gaat op een bedrijf, maar ook om boeren die het moeilijk hebben te kunnen steunen. Om excessen als in de gemeente Berkelland te voorkomen, is het van belang dat er vroeg aan de bel getrokken wordt, zegt Dirk Dekker, bestuurslid bij LTO-Noord en zelf varkenshouder. Afgelopen maanden zijn er tientallen meldingen binnengekomen.

Russische boycot

In het programma In Gelderland Live vertelt hij dat niet alleen varkensboeren het zwaar hebben: 'Ook de melkveehouders hebben het lastig; de melkprijs is behoorlijk gedaald van 35 cent naar 25 cent per liter. En ook de Russische boycot geeft heel veel problemen omdat de afzetmarkt verkleint is.'
Varkensboeren krijgen tegenwoordig 125 tot 130 euro per verkocht varken. Uiteindelijk levert zo'n varken meer dan duizend euro op, maar dat geldt blijft hangen in de keten, bijvoorbeeld bij supermarkten en handelaren. 
Dekker: 'Ik roep mensen echt op om het te melden als ze het vermoeden hebben dat er iets niet goed gaat. Ook een boer kan een burn-out krijgen en dan zijn de beesten de klos. Dat is niet een koelkast die wel kan blijven staan tot het beter gaat.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!