Nieuws

Politie beëindigt protestactie bij grensovergang N325 bij Beek

BEEK-UBBERGEN - De politie heeft zaterdagmorgen bij de grensovergang op de N325 bij Beek een protest van de actiegroep Dutch Self Defence Army (DSDA) beëindigd.
Veertien leden van de DSDA protesteerden bij de grensovergang tegen de open grenzen. 'Wij willen de grenzen dicht. En dat wil 88 procent van de Nederlanders volgens onderzoek', zei een woordvoerder van de DSDA.
De actie werd gevolgd door verslaggever Arjan Hoefakker:
DSDA deelde aan weggebruikers flyers, zakjes snoep en blikjes drinken uit. De groep had vooraf geen toestemming voor het protest en besloot na een gesprek met agenten met het protest te stoppen.
Volgens onderzoeker Maurice de Hond wil ongeveer twee derde deel van de kiezers weer grenscontroles in de Schengenlanden. Kiezers van PVV vinden dit voor 95 procent, van GroenLinks voor 17 procent.
Een woordvoerster van de gemeente Berg en Dal meldt dat burgemeester Mark Slinkman niet in de gelegenheid is om te reageren op de actie.

Wat is DSDA?

DSDA is opgericht door de Brabanders Henk Veenstra en Jean de Zwaan. De groep presenteert zich als een beweging die zich zorgen maakt over de veiligheid en 'de omgang tussen mensen'. De DSDA bestaat uit 16 kerngroepen, elke provincie heeft er een en de vier grote steden eveneens. Dagblad Tubantia meldde onlangs dat de club vechtsportcursussen aanbiedt voor leden, want 'veiligheid voor onszelf en onze geliefden zal geen vanzelfsprekendheid zijn met voortzetting van het huidige beleid'. Volgens de krant is Veenstra oud-lid van motorclubs No Surrender en Hells Angels.