Nieuws

'Het kan toch niet zo zijn dat ons gezin uit elkaar wordt getrokken?'

ERICHEM - Ed Jager uit Erichem en zijn Chinese vrouw Kerry hebben grote problemen. Komende maandag dreigt Kerry te worden uitgezet. Als gevolg van een ongeluk heeft Ed veel medische hulp nodig, daarnaast is extra aandacht voor de zes jarige zoon van het stel noodzakelijk.
Het gebeurt dagelijks dat mensen het land worden uitgezet, omdat niet aan de regels is voldaan. Soms halen die verhalen de publiciteit, maar vaker hoort niemand daar iets van. Tenzij de situatie schrijnend is en dat geldt voor het verhaal van Ed Jager uit Erichem en zijn Chinese vrouw Kerry.
Kerry moet terug naar China, maar als dat gebeurt verliest het gezin haar dragende kracht en zal Ed op zichzelf worden terug geworpen. Gevolg; geen helpende hand bij de verzorging van hun kind en geen rechter hand bij de aansturing van zijn bedrijf.

Onmogelijke mogelijkheden

Ed heeft is ondernemer en verkoopt massage- en schoonheidsstoelen. Hij kocht in in China en ging daar regelmatig op werkbezoek. Tijdens eén van die bezoeken in China heeft hij Kerry Cheng ontmoet. Het was liefde op het eerste gezicht. Maar na de geboorte van hun zoon heeft Ed zijn rug gebroken en raakte verlamd aan zijn rechterbeen en gedeeltelijk aan zijn darmen. Nu runt Cheng het bedrijf van haar man, verzorgt hem en is natuurlijk moeder van hun inmiddels 6 jarige zoon.
Kerry is al die tijd in Nederland gebleven op basis van een toeristen visum. Omdat zij voor hun kind zorgde als Ed in het het buitenland zat, mocht zij van de IND blijven. Nu hij thuis zit gaat de IND er vanuit dat hij zelf voor zijn kind kan zorgen en moet Kerry terug naar China. Daar moet zij opnieuw de procedure starten voor een verblijfsvergunning in Nederland.
De enige opties die het gezin heeft is meeverhuizen naar China, of uitwijken naar België. Hier zouden zij dan minimaal een half jaar moeten verblijven. Echter, door de afnemende gesteldheid van Ed zijn deze opties praktisch gezien onmogelijk. Het stel is ten einde raad en zal heftige keuzes moeten maken. Het verhaal van Ed en Kerry blijft de gemeente niet onberoerd. Burgemeester De Boer, van de gemeente Buren, heeft inmiddels een brief gestuurd naar de staatssecretaris met de vraag dit besluit te heroverwegen.