Nieuws

Veel leed door aanleg van de N18: 'Wij wilden niet weg'

EIBERGEN - De nieuwe Twenteroute (een weg tussen Enschede en Groenlo) gaat er eindelijk komen. Inwoners, bedrijven en overheden zijn er blij mee, want zo wordt de bereikbaarheid van de Achterhoek groter en zullen er waarschijnlijk minder ongelukken zijn op die weg. Maar naast het enthousiasme is er ook veel verdriet. Tientallen mensen aan de nieuwe N18 hebben bijvoorbeeld met pijn in hun hart hun woning moeten verlaten en ergens anders weer een leven moeten opbouwen.
In totaal heeft Rijkswaterstaat met ruim 500 gezinnen en bedrijven zaken moeten doen. De ene keer moest een woning worden verkocht. De andere keer een bedrijf, of alleen een stuk grond. Zo moest ook de familie Teesink in Eibergen met veel tegenzin verkassen naar een nieuw huis.

'Zee van ruimte, maar de weg komt precies over ons huis'

Begin deze eeuw kocht de familie Teesink een oude boerderij net buiten Eibergen; Die boerderij hebben ze gesloopt. Samen met vrienden, buren en familieleden bouwde de familie een nieuwe woning. Een woning waar moeder Juul (79) en vader Henk (80) oud konden worden. Een woning ook waar het gezin Teesink dicht bij elkaar woonde. Éen van de zoons woonde samen met zijn gezin naast pa en ma en zoon Peter kreeg zijn eigen appartement boven.
Maar donkere wolken pakten zich samen toen Rijkswaterstaat een paar jaar later besloot om de nieuwe N18 precies over hun woning te leggen. 'We hebben om ons heen een zee van ruimte, maar de nieuwe weg komt precies over onze schuur te liggen en de parallelweg over ons huis', zegt Peter. De familie vecht tot het bittere eind voor behoud van hun woning.
'Wij willen niet weg', zegt moeder Teesink. Wij zijn allebei tachtig, hebben hier onze plek gevonden. Ons huis is al helemaal aangepast aan de toekomst. Mijn man doet aan klootschieten, dat is om de hoek'. Zoonlief ziet het leed bij zijn ouders. Hij heeft hen nog meegenomen naar andere woningen, ook in Duitsland. 'Als je dat ziet, daar wil je toch niet wonen, dan ben je voor die tijd al ziek', zegt moeder Teesink.
Juul, Henk en Peter Teesink

Nieuwe woning in de wei

Het gezin heeft daarom besloten om in hun eigen wei te gaan wonen. 'Wij hebben nog een stuk land dat Rijkswaterstaat niet nodig heeft voor de weg. We hebben nu een aanvraag bij de gemeente Berkelland liggen voor een tijdelijk woonhuis', zegt Peter. 'Wij moeten op 1 juli uit ons huis zijn en moeten in de tussentijd ergens wonen. Als de vergunningen rond zijn, dan bouwen we op nog geen 75 meter van ons huidige huis een nieuwe woning.'
De meeste buren zijn uitgekocht en her en der worden woningen gesloopt. 'Als ons woning wordt gesloopt, dan weet ik niet of ik wel blijf kijken', zegt Peter. 'We hebben het met ziel en zaligheid gebouwd en wij zijn het er nog steeds niet mee eens dat die weg niet een paar honderd meter verder komt te liggen, maar precies over onze woning'. Ook hij wil niet verhuizen. 'Ik doe dit voor mijn ouders. Ze zijn allebei tachtig, hebben hier een leven, die ga je niet meer verplaatsen'.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!