Nieuws

35 meter hoog vrieshuis in Steenderen nog lang niet zeker

De komst van een 35 meter hoog vrieshuis van Aviko in het Achterhoekse Steenderen is nog lang niet zeker. De voorzieningenrechter van de Raad van State zegt dat de gemeente Bronckhorst geen goed onderzoek heeft gedaan naar alternatieven voor zo'n hoog gebouw.
STEENDEREN - De komst van een 35 meter hoog vrieshuis van Aviko in het Achterhoekse Steenderen is nog lang niet zeker. De voorzieningenrechter van de Raad van State zegt dat de gemeente Bronckhorst geen goed onderzoek heeft gedaan naar alternatieven voor zo'n hoog gebouw.
Ook stelt de voorzieningenrechter dat het vrieshuis 'een niet geringe aantasting van het landschap met zich meebrengt'. 
Aardappelverwerker Aviko wil een vrieshuis bouwen aan de rand van Steenderen. Eind vorig jaar ging de gemeenteraad akkoord met het plan omdat het vrieshuis banen oplevert.
Tegenstander van het vrieshuis Paul Kok van Burgerinitiatief Aviko Vrieshuisaanpassing is blij met de overwinning maar zegt ook dat het hem niet gaat om de winst. Hij is voor het poldermodel. 'We moeten allemaal winnaar zijn en daarom wil ik er met een bemiddelaar uitkomen.'

'Gedrocht moet naar beneden'

Kok wil om de tafel met de gemeente, de provincie en Aviko, zodat buiten de rechter om afspraken kunnen worden gemaakt. Hij blijft strijdbaar. 'Dit gedrocht moet naar beneden', vindt Kok, 'anders krijgen we hier het grootste gebouw van Gelderland.'
Aviko laat weten dat er voor het bedrijf niet heel veel verandert. De aardappelverwerker zei eerder al dat niet wordt begonnen met de bouw totdat in een bodemprocedure duidelijkheid is over de maximale bouwhoogte. De aanleg van de rotonde en de weg gaan wel gewoon door.